Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

13. 07. 2020. 15:28   >>  17:52 1

BOŠKOVIĆ

Trinaesti jul crnogorski svjetionik i feniks

Nema veće časti, niti uzvišenijeg dana od onog kad proslavljamo vlastitu prošlost i njene velikane, a danas slavimo dva stabla jednog hrasta države i njenog trajanja. Okupljamo se oko 13. jula - crnogorskog svjetionika i feniksa, poručio je ministar odbrane Predrag Bošković na Čevu, gdje je položio vijenac, na mjestu gdje je počeo ustanak crnogorskog naroda protiv fašističkog ropstva.

Kako je saopštemo iz Ministarstva odbrane, Bošković je poručio da je vjera u opstanak, nasuprot stalnim nasrtajima na slobodu, bila čvršća od svake sumnje u izvjesnost borbe za opstanak.

"Gordo crnogorsko trajanje zasijenilo je svijet, a porobljenim bila je jedina luča nade. 13. jul je sve, izvor i ishodište. On je i vječnost u nepokolebljivost ideje, ali i vrijednost koja se kalila na dušama crnogorskih ratnika koji kušahu mačeve pletući vijenac imenu Crne Gore", istakao je ministar.

On je podsjetio da je doprinos Crne Gore antifašizmu u Drugom svjetkom ratu svojevrstan fenomen.

"Dovoljno je navesti samo da je u periodu od 1943. pa do postojanja SFRJ bilo 198 generala iz Crne Gore, da je čitavo vrijeme Drugog svjetskog rata Crnogorac bio načelnik Vrhovnog štaba, da su u proleterskim jedinicama Crnogorci zauzimali glavne komandne i komesarske dužnosti, da su vodili amrije, divizije i korpuse, ali i bili među najhrabrjim partizanskim borcima, o čemu svjedoče 256 ordena narodnog heroja", kazao je ministar.

Koliki je bio doprinos, kao je oddao, govori i podatak da je u prvim poslijeratnim godinama od ukupnog broja generala JNA, njih 38% bilo iz Crne Gore, koja je predstavljala 2% jugoslovenske populacije.

Oba 13.jula, berlinski i ustanički, prema riječima ministra, podjednako blistaju u kruni crnogorske nezavisnosti.

"Prve ustaničke puške – Čeva, Virpazara i Lovćena nijesu samo crnogorske, već su evropske, civilizacijske i antifašističke, a tih dana Crna Gora je učila pjesnika kako sa besmrtnošću treba zboriti", istakao je Bošković.

Na Čevu je posebna počast odata kapetanu Đuru Draškoviću, čije ime nosi i jedna od kasarni Vojske Crne Gore.

"Elitni oficir sa mnogih poprišta, životom plati vjernost otadžbini i položenoj zakletvi. Kapetan Đuro Drašković je postao i istina i legenda, istina koja nas opominje da se više nikad ne ponovi, a legenda kojoj se klanjamo i čiju žrtvu danas proslavljamo, jer se u odbrani države i krune hrabro i istrajno usprotivi zatiranju svega crnogorskog", istakao je Bošković i dodao da je put do nezavisnosti i obnove Crne Gore počeo od njihovih života.

Na vječnu kuću kapetana crnogorske vojske Đura Draškovića vijenac je položio načelnik Generalštaba general major Dragutin Dakić.

U pratnji ministra bili su i gradonačelnik Prijestonice Cetije Aleksandar Kašćelan i NGŠ VCG Dragutin Dakić.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније