Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Dan, Objavila: M.M.Lj. ]

14. 07. 2020. 07:42   >>  07:44

KOTOR

Na terenu samo pet komunalnih policajaca

U prošloj godini Komunalna policija Opštine Kotor obavila je 46.867 kontrola i izdala 1.268 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 73.470 eura, saopštio je načelnik te službe Zoran Vučinović.

 

On je za Dan naglasio da Komunalna policija i u ovoj godini radi istim intenzitetom a u fokusu je primjena mjera Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT) vezano za opštu bezbjednost građana i turista. Vrše se kontrole javnih površina, tržnica, objekata i svih mjesta gdje je neophodna primjena mjera, prije svega nošenje maski, držanja fizičke distance i opšta higijena. Pojačane su aktivnosti i u vezi sa nepropisnim parkiranjem, ali i intervencija u prostoru.

Potvrdivši da je Ministarstvo javne uprave dalo saglasnost za povećanje broja komunalnih policajaca u ovoj opštinskoj službi, Vučinović kaže da su se oni ipak trudili da zaštite opštinsku kasu.

“Imamo pet službenika na terenu, troje nas je prije dva mjeseca napustilo i samim tim imamo manjak ljudi. Mi smo jedina služba u opštini koja je u potpunosti dobila saglasnost Ministarstva da primimo nove ljude. Međutim, vodili smo politiku racionalnosti i shodno sadašnjoj situaciji i vremenu, nismo htjeli da iskoristimo tu mogućnost da povećamo broj na 14 izvršilaca, nego smo to doveli do nekog minimuma da bismo sačuvali gradsku kasu i bili od govorni prema nastaloj situaciji. Dobili smo odobrenje da može da bude primljeno još najmanje osam izvršilaca, ali mislim da ćemo sada primiti četiri, odnosno pet koji će vrlo brzo biti poslati na stručni kurs koji je zakazan za 10. avgust. Nadamo se da ćemo čim prođu predstojeći izbori biti u većem broju, čime ćemo funkcionisati na adekvatniji način”, rekao je Vučinović.

Kada su u pitanju dva električna bicikla koje Komunalna policija posjeduje od prošle godine, kaže da su spremna za korišćenje ali usled pojačane aktivnost u kontroli sprovođenja mjera NKT-a, još nisu startovali sa patrolnim nadzorom priobalnog dijela.

“Čim situacija bude bolja počećemo patroliranje na dionicama koje su najugroženije u tom smislu, a to su priobalni putu Dobroti, Prčanj i Stoliv. Raspolažemo svom neophodnom opremom, kao i sa dva nova, opremljena patrolna vozila. Lokalna uprava na čelu sa predsjednikom, kao i svi raniji predsjednici opštine, imali su s luha i veoma su poštovali posao koji radi Komunalna policija. Dali su nam sve moguće uslove da normalno funkcionišemo. Imamo opremu na izuzetno viskom nivou i u tom smislu smo vrlo zadovoljni”, zaključuje Vučinović.

On navodi da imaju dosta prijava vezano za obalu i ponte kada je riječ o  uzurpaciji, dogradnji ili gradnji.

“ Do sada ih je bilo desetak po kojima smo intervenisali i to na području Dobrote, Prčanja i Mula gdje se rade određene dogradnje, prekopavanja puta… U skladu sa našim ovlašćenjima, obustavljamo te radove, nakon čega obavještavamo Konunalnu inspekciju i Inspekciju zaštite prostora. Intenzivno radimo na očuvanju komunalnog reda da bi i ovo malo gostiju koji dođu imalo utisak da je ovdje potpuni red, a u Kotoru i jeste red”, podvlači Zoran Vučinović.

Komunalna policija je ovlašćena da daje upozorenja, izdaje usmena naređenja, utvrđuje identitet, liši slobode učinioca prekršaja ili drugog kažnjivog djela, zaustavi i privremeno isključi vozilo iz saobraćaja, primijeni video-nadzor, upotrijebi fizičku snagu, palicu i sredstva za vezivanje.

Može izdati prekršajni nalog, podnijeti zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka ili krivičnu prijavu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније