Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina, objavila B.B. ]

14. 07. 2020. 19:10   >>  19:08

OZAN OCIJENILA

Teritorijalni integritet zemalja na Balkanu od vitalnog značaja

Teritorijalni integritet zemalja na Balkanu i Bliskom istoku je od vitalnog značaja za sve, uključujući i Tursku, ocijenila je ambasadorka te zemlje u Crnoj Gori Songul Ozan, navodeći da je za sigurnost cijelog regiona potrebna globalna saradnja i solidarnost.

Ona je, govoreći o turskom angažmanu na polju regionalne bezbjednosti, navela da Turska, svojim geografskim položajem, istorijom i kulturom, čini dio Evrope, Balkana, Srednjeg Istoka, Kavkaza i Sjeverne Afrike.

"Imamo solidnu i duboko ukorijenjenu državu i jaku ekonomiju. Kao zemlja sa najjačim vojnim kapacitetom u NATO-u, tokom istorije smo davali doprinos bezbjednosti regiona. Mi smo ključna država za Evropu kada je riječ o bezbjednijem životu na svim poljima, od energetskih tokova do njene ekonomije”, kazala je Ozan, agenciji MINA.

Turska je, kako je dodala, u isto vrijeme jedna balkanska zemlja i taj aspekt je od vitalnog značaja.

"Imamo zajedničku istoriju i kulturu. U zemljama regiona žive naši srodnici i rođaci. Ovo je naš ulaz, naša veza prema zapadu Evrope, čiji smo takođe dio”, navela je Ozan.

Ona je kazala da je iz tog razloga jako bitno da u regionu vlada mir, blagostanje i bezbjednost.

Kako je kazala, organizacija koja je pokušala sprovesti puč u Turskoj u posljednje četiri godine, FETO, pojačala je aktivnosti van Turske.

“Pokušava da opstane tako što svoje postojanje prekriva paravanima poput takozvanih škola i firmi. Isto tako, uspostavlja saradnju sa krugovima za koje se zna da rade protiv Turske i pokušava da sprovede kampanju protiv nas tako što govori o navodnom kršenju ljudskih prava, nerealnim pričama o žrtvi itd”, pojasnila je Ozan.

Ona je kazala da će Turska odlučno nastaviti borbu protiv te organizacije i na međunarodnom planu, te da se Turska trudi da poveća broj međunarodnih organizacija i zemalja koje vide FETO kao opasnost i prijetnju.

“Nastavićemo sa tom našom borbom. Ovom prilikom zahvaljujemo crnogorskoj državi i svim prijateljima na tome što nijesu pružili mogućnost djelovanju FETO organizacije i što su pokazali solidarnost za primjer", rekla je Ozan.

Upitana da prokomentariše zdravstvenu krizu izazvanu virusom Covid-19, Ozan je kazala da Turska, u borbi protiv pandemije, kao država bilježi veliki uspjeh.

“Oko pet hiljada naših građana je, nažalost, izgubilo živote. Naš bol je velik, ali je i na hiljade naših građana uspješno izliječeno. Broj smrtnih slučajeva je smanjen, takođe broj novozaraženih se smanjuje”, navela je Ozan.

Ona smatra da puno toga treba još uraditi.

“Moramo pružiti podršku našem narodu da se navikne na nove okolnosti, ali zapravo ovaj težak period još jednom je potvrdio koliko je naš zdravstveni sistem jak i koliko su naši doktori i naši uposlenici visokokvalifikovani i koliko su naše zdravstvene ustanove opremljene”, kazala je Ozan.

Prema njenim riječima, u ovoj borbi međunarodna solidarnost je jako bitna i ne postoji nešto što je uspjeh samo jedne zemlje.

“U svijetu koji se globalizuje, epidemiju možemo pobijediti jedino ako svi zajednički radimo. Sreli smo se sa jednim stanjem u kome je virus sa jednog kraja svijeta za kratko vrijeme stigao do drugog kraja i paralisao cijelu planetu”, ukazala je Ozan.

Ona je istakla da je Turska sa “prijateljskom i savezničkom Crnom Gorom, kao i uvijek zajedno radila u okviru solidarnosti i saradnje”.

“Takođe sam sigurna da će Crna Gora, koja je prva zemlja koja je uspjela da suzbije epidemiju, takođe uspjeti da u novoj borbi savlada ovaj virus koji se ponovo širi. Dovoljno je da se svi pridržavamo mjera”, dodala je Ozan.

Kako je kazala, Turska daje poseban značaj ekonomskoj saradnji sa Crnom Gorom.

“Ovdje uspješno posluju kompanije poput Ziraat banke i Turkish Airlines-a. TIKA u pravcu razvoja realizuje na desetine projekata. Naša robna razmjena stalno je u porastu”, navela je Ozan.

Prema njenim riječima, Crna Gora, “sa kojom dijelimo zajedničku istoriju i kulturu”, u Turskoj se prepoznaje po ljepoti, bogatoj kulturi i gostoljubivosti, stoga je za turske turiste jako popularna destinacija.

"Ovdje imamo na stotine malih i srednjih turskih kompanija i svakodnevno raste broj turskih državljana koji kupuju stambene jedinice. Za naše investitore je ovdje jako značajno to što sve etničke i vjerske grupe žive u miru i harmoniji i, kao i to da je Crna Gora NATO članica, i što na putu ka EU pokazuje impresivne rezultate”, istakla je Ozan.

Kako je kazala, Turska ih kao država podstiče.

“Zna se da za aerodrome u Tivtu i Podgorici vlada interesovanje turskog privatnog sektora", navela je Ozan i dodala da postoji veliki potencijal povećanja saradnje u mnogim oblastima poput transporta, zdravstva, poljoprivrede, energetike i turizma.

"Vjerujem da će se ekonomska saradnja još više razvijati, jer postoji obostrana volja u samom vrhu i jedne i druge države”, zaključila je Ozan.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније