Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

15. 07. 2020. 07:02 >> 07:47
12

MIHAILO

Mane nalaze oni koji ne razumiju šta je crkva

Mitropolit CPC Mihailo kazao je da Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi mane nalaze građani koji ne učestvuju u crkvenom životu i ne razumiju što je crkva i da je njeno poslanje duhovne naravi. Dodao je da je sa samo 4.200 državne mjesečne pomoći, CPC primjer Crkve koja živi crkveni život uz velike žrtve svih klirika i mnogih laika, “koji su uz Božju pomoć ponijeli i nose svoj krst”.

 

Mihailo je kazao da se u crnogorskoj javnosti odavno se stvara kriva sliku o Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi.

Ko optužbe navodi da je je crkva privatizovana, i u službi je samo Nas kao mitropolita; da nema svještenstva, da ne okuplja vjernike i da joj prijeti nestanak.

“Uočio sam da joj mane nalaze građani koji ne učestvuju u crkvenom životu, rekao bih, i ne razumiju što je crkva i da je njeno poslanje duhovne naravi. Očito imaju necrkvene ambicije i potrebe, jer Crkva nije ni civilna ni politička ni demokratska institucija. A mi nijesmo vični svjetovnim poslovima, za njih su nadležne druge crnogorske nacionalne institucije, organizacije i političke partije. Samo one mogu biti privatizovane, ukoliko se svake četvrte godine ne vrše izbori njihovih čelnika”, naveo je Mihailo.

Poručio je da su svih 26 svještenosloužitelja Crnogorske crkve, svakog dana molitveno i crkveno na usluzi svim građanima pravoslavne vjerispovijesti.

“U okolnostima koje nam do ovoga vremena nijesu bile s ruke, bar kad je u pitanju odnos države prema našoj crkvi, sa samo 4.200 državne mjesečne pomoći, naša Crkva je primjer Crkve koja živi crkveni život uz velike žrtve svih klirika i mnogih laika, koji su uz Božju pomoć ponijeli i nose svoj krst, i stoga zaslužuje pohvalu”, kazao je on.

Priložio je i spisak klira Crnogorske pravoslavne crkve koji svjedoče da je CPC u službi “ovog naroda i ove države”.

Naveo je da CPC ima 26 klirika Mitropolit, trojica episkopa, 15 svještenika, 3 đakona i 4 ipođakona.

Visoki klir

“Crnogorska pravoslavna crkva ima četvoricu episkopa: mene, Arhiepiskopa cetinjskoga i mitropolita crnogorskoga Mihaila, Arhiepiskopa kotorsko-primorskoga Simeona, vikarnoga episkopa Borisa Bojovića, episkopa Ostroško-nikšićkoga Gorazda”, naveo je Mihailo.

Klir u zemlji:

Protojerej-stavrofor Jovan Tomović

Protojerej-stavrofor Milutin Cvijić

Protojerej-stavrofor Ivan Pajović

Protojerej-stavrofor Dragan Pavlović

Protojerej Žarko Đurović

Protojerej Branislav Pajović

Jerej Neđeljko Furtula

Jerej Milomir Mihailović

Đakon Stevan Mašanović

Ipođakon Stefan Marković

Ipođakon Vuk Radunović

Ipođakon Jovan Todorović

Ipođakon Nebojša Aleksić

Klir u dijaspori:

U Italiji 3 svještenika i 2 đakona

U Belgiji 2 svještenika

U Austriji vladika i svještenik

U Argentini  vladika i đakon

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније