Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Dan ]

15. 07. 2020. 08:01   >>  08:00 7

CRNOGORSKI LJEKARI

Plaše se smanjenja plata na jesen

Ljekari i medicinski radnici iz Kliničkog centra zabrinuti su da će plate svim radnicima u sistemu zdravstva biti smanjene od jeseni, zbog loše ekonomske situacije u Crnoj Gori nakon izbijanja epidemije virusa korone, piše Dan.

 

Medicinski radnici su upozorili da se sve češće čuju informacije da će plate biti umanjene zbog nedostatka novca u državnom budžetu.

Ljekar i član Sindikata doktora medicine Ana Ičević ocijenila je za Dan da su zabrinuti zbog informacija o mogućem smanjivanju plata, nakon širenja virusa koji će dodatno otežati finansijsku situaciju u državi.

"U posljednje vrijeme, naročito kako se zaoštrava epidemiološka eituacija u Crnoj Gori i sluti velika ekonomska kriza, najava da ni plate zdravstvenih radnika neće biti pošteđene vjerujemo da bi izazvala revolt kompletne javnosti. Mi u sindikatu smo zabrinuti naravno, jer bi to bio snažan udar na egzistenciju zdravstvenih radnika. U vremenu epidemije plašimo se da bi to moglo značajno uticati i na motivisanost zdravstvenih radnika. Ne treba zaboraviti da je većina nas na prvoj liniji odbrane od Kovid pandemije i da bi smanjenje zarada potencijalno povećalo odliv ljekara iz Crne Gore", upozorava Ičević.

Ljekar i član Sindikata doktora medicine Milena Petrović kazala je da bi smanjenje plata medicinskim radnicima uticalo na njihovu motivisanost i funkcionisanje zdravstvenog sistema.

"Za ljekare koji su prva linija odbrane mjesecima unazad, zadnje što je potrebno jeste da počnu brinuti i o egzistencijalnim pitanjima. Smatramo da bi smanjenje plata izazvalo veliku demotivaciju svih zdravstvenih radnika, te da bi im pored brige za zdravlje pacijenata, nametnulo i brigu za sopstveni opstanak. U trenutku kad cijeli svijet vapi za ljekarima i zdravstvenim radnicima, svaka priča o smanjenju njihovih zarada predstavljala bi prijetnju po održivost zdravstvenog sistema", ističe Petrović.

Čirgić: Nemam saznanja o tome

Direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Sead Čirgić kazao je za Dan da nema saznanja da će doći do smanjivanja plata, niti se to najavljuje.

"Ne vjerujem da će se u zdravstvu plate smanjivati. Mislim da se radi o dezinformacijama", kaže Čirgić.

 

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније