Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

19. 07. 2020. 16:40   >>  16:37 22

JOANIKIJE

Izgubili povjerenje u ljekare, u medicinu ušla politika

Episkop budimljansko-nikšićki Srpske pravoslavne crkve Joanikije tokom službe u hramu Hristovog Rođenja u Mojkovcu, osvrnuo se i na rad nadležnih zdrastvenih organa u Crnoj Gori, zaduženih za borbu protiv zaraznih bolesti. Ocijenio je da se izgubilo povjerenje u crnogorske ljekare jer je, kako je kazao, u medicinu ušla politika.

Kako je saopšteno na sajtu Mitropolije crnogorsko primorske Joanikije je tom prilikom ocijenio da se izgubilo povjerenje u profesionalnost i apolitičnost ljekara.

„Izgubili smo povjerenje u ove koji nam, svaki dan, saopštavaju ove mjere, ne zato što ne poštujemo medicinu, poštujemo medicinu mnogo, ali je u medicinu ušla politika. Kažite mi, da li ima ijednog koji nije član vladajuće partije. Pa zar u partijama stanuje znanje? Dobro bi bilo da je tako, samo se učlani u partiju i imaš sve znanje i mnogi misle da je to tako, a nije tako“, kazao je Joanikije.

Da je, kako je kazao, tamo struka oslobođena od politike poštovali bi to, ali, kako je dodao, i ovako poštuju.

"Poštujemo, jer smo civilizovani ljudi, zato što poštujemo i državu i njene naredbe, ali država ne poštuje sama sebe ako u ovakvim slučajevima treba da se pita politika, a ne struka, kada vidimo one, koji nam propisuju ove mjere, kako agituju, kako kupuju ljudske duše. Ja to znam, ja sam Episkop ovog naroda i znam da kupuju ljudske duše, kako da im vjeruješ išta više?“, konstatovao je Episkop budimljansko-nikšićki.

Poručio je da ne treba nikada više dozvoliti da policajci stoje pred hramom i legitimišu svakog ko ulazi.

„To je vid pritiska, to je udar na vjeru i vjersku slobodu. To se nigdje u svijetu ne smije činiti. Svaka država, u svakom momentu i u svakom stanju, mora da poštuje svačiju vjeru i slobodu svakog čovjeka, a mi smo dužni da ne ugrožavamo ničim i ničim ne ugrožavamo. Molimo se Bogu za zdravlje“, kazao je.

Tvrdio je i da su Crkvu htjeli da optuže za širenje zaraze, i poručio da se Crkva mora boriti protiv takvih zloupotreba.

„Htjeli su da nas optuže da mi preko pričešća širimo zarazu, pa se pokazalo da nije tačno. Neću da govorim o svim detaljima da je to gnusna laž. Ponekad moramo da kažemo i ovako oštru riječ da znamo gdje se nalazimo. Jeste, ima zaraze i treba se čuvati, treba poštovati medicinu, struku i državu, sve to treba poštovati, ali, nijesmo slijepci da ne vidimo šta se radi, da su mnogo zloupotrebili i moramo se boriti protiv tih zloupotreba“, kazao je Joanikije.

Nije, kako je dodao, to samo kod nas, već, smatra Joanikije, sve vlasti ovog svijeta to zloupotrebljavaju.

"Ali struka mora da demantuje te laži i naša struka koju imamo, hvala Bogu, treba da demantuje sve laži. Zašto ne demantuju kad su htjeli da nas optuže da širimo zarazu? To su radili i htjeli su pojedine stručnjake da uvedu u tu laž. Hvala Bogu niko se od stručnih ljudi nije tu izjasnio, nego novinari, političari, zlotvori razni, razne službe, razne udbe. Tu su nam prašinu bacali u oči, ali što se ne nađe neko od stručnjaka da kaže da to nije tačno, da su to laži. Niko ne reče, prema tome, nema dovoljno savjesti“, kazao je Episkop.

 

Пратите нас на

Коментари22

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније