Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Pobjeda, Objavila: M.M.Lj. ]

20. 07. 2020. 07:36   >>  08:57 4

MEKARTI PORUČIO

"Kontrahibridni timovi pomogli da podržimo CG"

Angažovanje kontrahibridih timova u Crnoj Gori predstavljalo je za Ameriku mogućnost kako da bolje pomogne i podrži operativne planove u Crnoj Gori, kazao je vojni sekretar Pentagona Rajan Mekarti.

 

Predstavnici američke sajber komande (CYBERCOM) boravili su u Crnoj Gori prošlog novembra. Oni su, kako je Pobjedi ranije saopšteno iz Pentagona, tokom boravka u našoj zemlji, dobili informacije o protivničkim sajber prijetnjama koje se mogu pojaviti u susret crnogorskim parlamentarnim izborima.

Upitan šta su zaključci ovih timova, Mekarti je kazao da je većina podataka klasifikovana, ali da su ,,dobijene informacije pomogle da se razviju snažne veze“.

“Veliki dio tih saznanja je po prirodi klasifikovan (povjerljiv) ali nam se, djelovanjem ovih timova, pružila prilika da ovi timovi djeluju na kontinentu i razviju jake veze sa Crnom Gorom. To je predstavljalo i mogućnost za nas da bolje shvatimo kako da pomognemo i podržimo operativne planove na kontinentu”, rekao je Mekarti tokom telefonskog brifinga sa novinarima.

Američki državni sekretar Majk Pompeo kazao je, tokom posjete Crnoj Gori, da je zahvaljujući direktnoj saradnji sa našom zemljom u oblasti sajber bezbjednosti razvijena zaštita od ruskog malvera koji, kako je naveo, „sada štiti milijarde uređaja širom svijeta“.

Američki specijalizovani bezbjednosni portal „Sajberskop“ je u svojoj analizi otkrio detalje, navodeći da se radi o misiji poznatoj pod nazivom ,,Hunt Forward“, te da su operacije relativno nove za američku sajber komandu. Ova misija, kako se navodi, obično šalje između pet i 30 članova.

Portparol američke sajber komande kazao je za „Sajberskop“ da su ove operacije „dio napora upornog suprotstavljanja protivnicima u sajber prostoru, kroz zajednički rad sa vrijednim partnerima i saveznicima na zaštiti važne infrastrukture“, dodajući da „takođe stvaraju uvid u protivničke sajber prijetnje pred nastupajuće američke i crnogorske izbore 2020. godine“.

„Sajberskop“ podsjeća da su se i Crna Gora i Sjedinjene Države našle na meti ruske hakerske jedinice „APT28 ili Fancy Bear“.- Ako bi sajber komanda ponovo otkrila slične aktivnosti u Crnoj Gori, te informacije bi uticale na odluke o tome kako zaštititi SAD, kazao je izvor „Sajberskopa“.

Na pitanje da li je sa evropskim partnerima, razgovarano o djelovanju ruskih jedinica u Avganistanu, Mekarti je odgovorio odrično.

“Ove nedjelje nismo razgovarali sa Evropljanima o toj temi”, rekao je Mekarti.

Upitan kako bi precizno definisali prijetnju koja dolazi iz Moskve, Mekarti je kazao da što se tiče širenja ruskog uticaja, sve američke snage koje su bile raspoređene na cijelom evropskom kontinentu i način na koje su djelovale, imalo je za cilj jačanje partnerstva, odlučnosti i sposobnosti da se djeluje zajedno.

“Mislim da su ruske akcije tokom 2008. u Južnoj Osetiji i Gruziji, ili 2014. na Krimu, ili 2015. u Siriji, ili 2018-19. u Libiji i drugim mjestima, vršile napade kinetičke prirode. Jasno je da moramo raditi na tome, kako bismo ojačali saveznike da ne dozvolimo napade na bilo kojoj strani”, istakao je američki zvaničnik.

Upitan o povlačenju američkih vojnika iz Njemačke, što je najavio i američki predsjednik Donald Tramp, Mekarti je kazao da će više detalja o tome biti dostupno narednih sedmica.

Premještanje snaga je odluka koja je donijeta kako bi se najbolje podržala sposobnost da ostvarimo nacionalne ciljeve i podržimo naše NATO saveznike ovdje na kontinentu – prokomentarisao je Mekarti, ne iznoseći više detalja o datumu kada bi moglo doći do povlačenja snaga i u kojem obimu.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније