Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.Mi. [ Mina ]

21. 07. 2020. 15:19   >>  19:16 1

ODBOR ZA POLITIČKI SISTEM

Podržan prijedlog zakona o nacionalnom javnom emiteru

Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu podržao je predloge zakona o medijima i o nacionalnom javnom emiteru – Radio Televiziji Crne Gore (RTCG), koje je podnijela Vlada.

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović  najavio  je da postoji mogućnost da se iz prijedloga zakona o nacionalnom javnom emiteru Radio i televizija Crne Gore izbriše institut formiranja Upravno finansijskog odbora kao i potpisivanje ugovora o pružanju javnih usluga  između Vlade i RTCG-a.  Upravo se o ta dva instituta i najviše diskutovalo na sjednici odbora. 

Bogdanović je na sjednici tog skupštinskog tijela, kazao je da Zakon o medijima čini iskorak u oblasti medijskih sloboda u demokratskom društvu i da sadrži kapitalne institute koji se prvi put zakonski predviđaju.

On je naveo da je izrada Zakona o medijima bazirana na opredjeljenju Vlade za usklađivanjem medijskog zakonodavstva sa najvišim standardima demokratskog društva, utemeljenih u principima transparentnosti i inkluzivnosti procesa izrade.

Bogdanović je podsjetio da je taj Predlog zakona proizvod rada široke multiresorske radne grupe, saradnje sa kvalifikovanim međunarodnim ekspertima Savjeta Evrope, Evropske komisije (EK) i OEBS-a, kao i široke javne rasprave.

„U cilju potpune harmonizacije sa standardima i najboljim komparativnim praksama prvi put, na zahtjev Crne Gore, Predlog zakona o medijima bio je predmet šest monitoring ekspertiza Savjeta Evrope i EK u svim fazama izrade teksta i usklađen je sa svim preporukama i sugestijama eksperata“, dodao je Bogdanović.

Kako je naveo, zakonom se uređuju osnovni principi slobode medija i izražavanja, slobodnog osnivanja medija, javnosti medijskog vlasništva i transparentnosti oglašavanja u medijima, zaštite medijskog pluralizma, prava, obaveze i odgovornosti u informisanju.

Bogdanović je kazao da se tim zakonom uređuju i zaštita posebnih prava, zaštita izvora informacija, pravo na odgovor i ispravku, čuvanje i pravo uvida u medijski zapis i druga pitanja od značaja za rad medija.

Iz Ministarstva kulture rekli su da je danas iskazana spremnost da se izađe u susret sugestijama i predlozima civilnog sektora.

„Sve u cilju dodatnog unapređenja medijske scene u Crnoj Gori, kroz snaženje mehanizama institucionalnog unapređenja i održivosti medijskog ambijenta na principima slobode izražavanja i koncepta institucionalne nezavisnosti regulacije i samoregulacije medijske industrije“, navodi se u saopštenju.

Govoreći o Predlogu zakona o RTCG, Bogdanović je ocijenio da se tim aktom dodatno snaže mehanizmi političke i institucionalne nezavisnosti javne radiodifuzije.

„Predlogom zakona o RTCG dodatno se preciziraju, odnosno snaže pitanja konflikta interesa članova Savjeta RTCG, kriterija za člana Savjeta RTCG, po kojem broj nominacija neće biti odlučujući za članstvo u Savjetu RTCG, kao i norme koje se tiču perioda u kojem politički funkcioneri, poslanici i odbornici ne mogu biti birani za članove Savjeta RTCG, te nemogućnost kolektivnog razrješenja Savjeta“, kazao je Bogdanović.

On je dodao da je osnovu u izradi Predloga zakona predstavljala JUFREX Analiza medijskog sektora Crne Gore, koju je sproveo Savjet Evrope.

Sve njihove preporuke, kako je naglasio, involvirane su u tekst Predloga zakona, koji je proizvod rada multiresorske radne grupe predstavnika Vlade, predstavnika RTCG, nevladinog sektora, univerziteta, regulatora za oblast elektronskih medija, kao i internog međunarodnog eksperta, i široke javne rasprave.

„Takođe, Predlog zakona, koji je na zahtjev Ministarstva kulture, odnosno Vlade, prvi put u svojoj normativnoj evoluciji bio predmet tri monitoring ekspertize Savjeta Evrope i Evropske komisije, ocijenjen je kao "u potpunosti usaglašen sa standardima Savjeta Evrope”, odnosno da "ne zahtijeva dodatne izmjene”, kazao je Bogdanović.

Iz Ministarstva kulture rekli su da su tokom današnje sjednice po pitanju tog zakona razmotreni predlozi javnog sektora.

„Iskazana je spremnost na korigovanje određenih odredbi kako bi Zakon o RTCG bio regulisan na najbolji mogući način i kroz normativne pretpostavke za institucionalno, politički i finansijski nezavisan javni servis utemeljen na principima Savjeta Evrope“, zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније