Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Portal RTCG [ Autor: I. P. ]

22. 07. 2020. 09:31 >> 16:24
49

PAŽIN

Ponuda Vlade SPC-u krajnja linija kompromisa

Potpredsjednik Vlade i ministar pravde Zoran Pažin kazao je da dijalog između Vlade Crne Gore i SPC nije dao očekivani rezultat, iako je Vlada iskazala strpljenje i spremnost za prevazilaženje razlika i podjela u društvu. Poručio je da je jučerašnja ponuda Vlade krajna linija kompromisa. On je rekao i da se nada da će SPC u Crnoj Gori preispitati svoje pravne i političke argumente.

Pažin je rekao da u ovom trenutku ne vidi smisla nastavka dijaloga, jer je ponuda Vlade, kako je rekao, eksplicitno odbijena.

"Vidjećemo šta nosi buduće vrijeme. Siguran sam da je ključ u uvažavanju i razumijevanju obje strane", rekao je Pažin na konferenciji za novinare.

Iako je, kako kaže, SPC u ranijem periodu na razne verzije zakona iznijela preko 2.000 primjedbi, zajednički su uspjeli da sve sporne tačke svedu na tek nekoliko pitanja.

Pažin je rekao da je tokom dijaloga SPC, na njegovo iznenađenje, otvorila još jedno pitanje "a to je stav da se ne koristi pojam državna svojina u članu 62", iako je, kako je rekao, državna svojina i kao pojam i kao institut dugo godina u pravnom sistemu Crne Gore. 

"Kao što je odbijen predlog da se zaključi Temeljni sporazum sa SPC, što je tražila sama SPC odmah po donošenju zakona, jedini uslov za to je bila registracija SPC, jer Vlada nije zaključila nijedan takav sporazum sa neregistrovanom vjerskom zajednicom", rekao je Pažin, podsjećajući da to nije uradila nije evropska vlada.

Podsjeća da je SPC odbila predlog premijera da se zastane sa primjenom zakona dok se pravna valjanost ne provjeri pred Ustavnim, a potom i pred Evropskim sudom za ljudska prava.

"Ostaje nada da će SPC u Crnoj Gori preispitati svoje pravne i političke argumente, i svoje mjesto u demokratskom društvu. Vlada ostaje otvorena i pouzdan partner svim vjerskim zajednicama kad je u pitanju unapređenje odnosa države i vjerskih zajednica", rekao je Pažin.

Govoreći o tome šta je pozadina litija i ostalih aktivnosti SPC, Pažin je rekao da nije njegovo da procjenjuje šta je politički cilj SPC.

"Uvijek se odnosim sa poštovanjem prema svakoj vjerskoj zajednici i SPC, iako prethodne aktivnosti upućuju da njihovo političko pozicioniranje na javnoj sceni može da znači izraz potrebe da tako osnaže svoju argumentaciju u dijalogu sa vladom ili da potpomogne neku političku alternativu Vladi, jer je to pogrešan pristup pošto će DPS dominantno činiti Vladi i nakon ovih izbora", rekao je Pažin.

On je rekao da je ponuda koja je data juče "krajna linija kompromisa, pa i preko te linije".

Međunarodni standardi, kako je rekao, podrazumijevaju pravo vjerske zajednice i da se ne registruje, ako ocijeni da je to u njenom interesu.

"Međutim, obim prava i obaveza nije isti ako ste registrovana vjerska i ako ste neregistrovana vjerska zajednica. U ovom trenutku Vlada neće predlagati izmjene zakona o kojima nije postignuta saglasnost sa SPC", istakao je Pažin.

On, kako je rekao, ne prihvata stav da je dijalog mjesec dana pred izbore, "jer smo i prije donošenja zakona nudili dijalog koji je odbijan".

Nejasan bojazan od registracije

"Nakon donošenja zakona u više navrarta smo nudili dijalog i konkretna rješenja koja su odbijana, ovo je samo nastavak logičnog slijeda da se dođe do sporazuma sa SPC, što bi bilo na dobrobit svih građana Crne Gore", rekao je Pažin.

Potpredsjednik Vlade kaže da im nije jasna bojazan od registracije.

"Jer sve vjerske zajednice su se evidentirale u odgovarajući javni registar, i to nije nijednoj vjerskoj zajednici bio problem, pa ni Katolička crkva u Crnoj Gori ne postoji od juče na ovim prostorima", podsjetio je Pažin.

Ta bojazan, smatra Pažin, ima neke druge povode "koji nama nijesu najjasniji".

"Registracijom se potvrđuje sopstveni pravni subjektivitet i uvažava pravni poredak države u kojem se ostvaruju vjerska prava", smatra Pažin.

Podsjetimo, razgovori pravnih eksperata Vlade i eparhija Srpske pravoslavne crkve okončani su juče bez rezultata.

Premijer Duško Marković kazao je da je jedini zahtjev Vlade bio registracija svih crkava i vjerskih zajednica, pa i Srpske pravoslavne crkve, što je ona odbila.

Iz Mitropolije crnogorsko-primorske su s druge strane poručili da Vlada nije imala iskrene namjere, već je poziv za razgovor, kako su naveli, služio za nove ucjene i aktuelni politički marketing.

 

Пратите нас на

Коментари49

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније