Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M. ]

22. 07. 2020. 13:29 >> 19:47
35

PREMIJER ISTAKAO

Vlada CG ne pokušava da eliminiše SPC

Ne postoji nikakva odlučnost Vlade Crne Gore da iz ove zemlje eliminiše SPC, a ponajmanje o tome može da svjedoči Zakon o slobodi vjeroispovijesti, istakao je premijer Duško Marković, odgovarajući u Parlamentu na pitanje poslanika DF-a Budimira Aleksića.

Vlada niti koga prevodi, niti će prevoditi ni u vjerske, niti u nacionalne korpuse. Svaki građanin može da se po slobodnom nahođenju izjašnjava o svom vjerskom i nacionalnom identitetu, tako je bilo do sada, a biće i ubuduće, istakao je Marković, odgovarajući na pitanje Budimira Aleksića iz DF-a. 

"Niti je Zakon usmjeren protiv SPC, niti na oduzimanje njene imovine. O tome smo se kao Vlada izjasnili juče i prekjuče kada smo pokušali da dođemo do rješenja, pa je i to odbijeno" istakao je Marković.

Država CG ima obavezu da na valjan način uredi pitanje slobode vjeroispovijesti, kao i sva druga pitanja u vezi sa tim a u skladu sa najvišim demokratijama, dodao je on.

"Sa ogromnim strpljenjem i tolerancijom nastojali smo da razjasnimo sve nedoumice ," rekao je on.

Poslanik Demokratskog fronta Budimir Aleksić pitao je Markovića "da li Vlada intenzivno radi na unijaćenju Crnogoraca, što je u funkciji promjene identiteta pravoslavnog stanovništva na prostoru današnje Crne Gore“.

 

Aleksić kaže da DF odavno pokazuje da postojeća Vlast od 1997. radi na promjeni identiteta Crnogoraca.

"Tako je Đukanović isticao u više navrata da CG treba izvesti iz svog tradicionalnog kruga i uvesti je u zapadni, rimokatolički krug, tamo gdje CG nije nikada pripadala. Kojom dinamikom vi to sprovodite u koliko faza planirate da to sprovedete," pitao je Aleksić.

Marković je istakao da je više putra morao da pročita pitanje Aleksića.

"Nastojeći da argumentujete tu vašu tezu, zbunili ste me do kraja. Razumijem da smo već u predizbornoj kampanji i da je to vrijeme kada političari znaju da zaborave na činjenice, ali vi ste pretjerali," rekao je Marković.

"Skoro 3/4 stanovništva CG su pravoslavci, a tvrditi da Vlada pokušava da ih prevode u katoličanstvo, to je apsolutna besmislica, koja se mogla jaiti samo kood onih kojima je prevođenje u srpski nacionalni korpus u glavi," istakao je premijer.

Marković je istakao da je Aleksić pokušao tim pitanjem da manipuliše u političke svrhe, te istakao da to nije primjereno. 

"Da ste bar naveli makar jedan slučaj unijaćenja u Crnoj Gori, ali ne, vi ste sami sebe demantovali i maltene priznali da ne govorite istinu," istakao je Marković.

U SPC prevladali političari

Marković je Aleksića pitao šta fali SPC u Crnoj Gori?

"Gradi na divlje, ne registruje sveštenike, ne plaća poreze, niko nije otišao u stečaj, nije uhapšen zbog toga niko, takav je položaj SPC,a sada govorim i o slabostima ove države. I ne zbog toga da bi progonili, nego zato da bi se našli na pola puta i obezbijedili kvalitetan odnos," istakao je Marković.

On je objasnio da je sav dijalog koji je vodio sa SPC bio u tom pravcu.

"Jedna grupa ljudi na ovoj strani misle da ja pretjerujem, da sam previše sklon kompromisu pa i ovom zadnjem. Njih ne interesuje ono što su tražili u noći kada smo usvajali zakon Prijedlog koji je donio vaš podpredsjednik stranke. Mi smo to ponudili prije neki dan i od toga nema ništa. Apsolutno u odnosu na sporne članove je bila velika saglasnost SPC. Ali su prevladali političari u SPC. Politička je filozofija SPC da njima ne treba nikakav Zakon, njima treba pokorena i obespravljena Crna Gora. Prema tome u kolonu sa sveštenicima SPC pa se vidimo 30. avgusta da vidimo šta će biti. To se juče pokazalo, odbijanje našeg predloga je juče to potvrdilo. Ako želite da vam pokažem amandmane pokazaću vam ih i vidjećete da li su ti amandmani problematični, pa da vidite da li to govori o progonu SPC", naveo je Marković.

 

 

 

Пратите нас на

Коментари35

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније