Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.L.B. ]

23. 07. 2020. 11:00 >> 11:23
24

PAŽIN

SPC samo u CG odbija registraciju

Potpredsjednik Vlade Zoran Pažin kaže da SPC odbija da se registruje samo u Crnoj Gori, dok je to učinila u Srbiji, Hrvatskoj i još nekim državama Evrope.

Pažin, koji je i šef ekspertskog tima Vlade za pregovore sa SPC o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti, podsjetio je da je Vlada predložila SPC izmjene dva člana zakona, koja su za tu vjersku zajednicu bila sporna.

Navodi i da je predlogom izmjena Zakona o slobodi vjeroispovijesti predloženo ono što je MCP tražila. Pažin je kazao da su se već danas ili sjutra izmjene zakona trebalo da nađu pred Parlamentom.

“Sve je to odbijeno, na moju žalost, jer je to bila šansa da prevaziđemo podjele”, naveo je Pažin.

Ističe i da je izgovor da SPC nije prihvatljiva registracija u Crnoj Gori - deplasiran. Pažin navodi da se ta crkva 2006. registrovala u Srbiji, ne tvrdeći da time gubi subjektivitet, što, kako dodaje,  sada spočitavaju Vladi Crne Gore.

“SPC nije imala problem ni da se registruje u Hrvatskoj 2002. ni državama u okruženju Srbije, u Mađarskoj, Rumuniji. Jedini problem je da se registruje u Crnoj Gori, iz nama neshvatljivih razloga. Osim ako se iza tih razloga ne krije skrivena politička agenda, ali vas uvjeravam da će nosioci te političke agende biti razočarani, jer će DPS pobijediti na izborima, dominantno činiti Vladu i pozvati sve društvene snage koje nose progres da učestvuju u toj vladi”, poručio je Pažin.

Poslanik DF-a Predrag Bulatović kaže da Vlada nije iskrena u ponudi. Ne spori da se SPC registrovala u državama koje je Pažin naveo.

“Da li i u jednoj od tih država vladajuća partija ima plan da će da formira neku novu crkvu”, pitao je Bulatović.

Ne znam nijednog fantom birača u Crnoj Gori

Pažin je u Skupštini podsjetio i šta je Ustavom i zakonima predviđeno - ko ima pravo da bira i bude biran na izborima u Crnoj Gori.

“Ne znam nijednog fantom birača u Crnoj Gori, da znam reagovao bih ne manje striktno nego Vi”, kazao je Pažin u Skupštini, odgovarajući na pitanje poslanika DF-a Slavena Radunovića.

Radunović je kazao da postoje na desetine hiljada ljudi koji, ne žive u Crnoj Gori, a glasaju na izborima.

“Mogu oni da se odjave ili ne moraju, ali ne smiju da glasaju, jer po Ustavu i zakonu, niko ko ne živi u Crnoj Gori bar dvije godine ne može da glasa. Građanin koji ima 18 godina, koji je poslovno sposoba, i ima prebivalište u Crnoj Gori dvije godine”, naveo je Radunović.

Пратите нас на

Коментари24

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније