Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Dan, Objavila: M.M.Lj. ]

24. 07. 2020. 07:30   >>  07:28 1

ODRŽANO ROČIŠTE

MA neće poravnanje sa Đurišićem

U podgoričkom Osnovnom sudu juče je održano ročište po tužbi bivšeg izvršnog direktora i predsjednika borda direktora Montenegro Airlinesa (MA) Zorana Đurišića protiv te kompanije, kojom traži isplatu oko 66 hiljada eura. Osnovni sud je jednom presudio u korist Đurišića, tačnije djelimično u njegovu korist, tj. da mu se isplati 46 hiljada eura, dok je zahtjev za ostalih 20 hiljada odbijen, piše Dan.

 

Sredinom juna ove godine Viši sud je ukinuo presudu Osnovnog suda iz jula prošle godine, pa je juče kod sudije Milice Radović održano ročište u kojem su se punomoćnici stranaka u postupku, advokat Marko Radović i Bojana Španjević, izjasnili na ukidna rješenja. Sud je odlučio da ponovo angažuje vještaka koji će uraditi nalaz u ponovnom postupku u vezi naknada za godišnje odmore, umanjenje zarada…

Ukinutom presudom MA je bio dužan da bivšem direktoru isplati 46 hiljada eura sa kamatama zbog neisplaćenog uvećanja zarade za minuli radni staž od novembra 2008. do avgusta 2013. godine. Đurišićevi zahtjevi da mu se isplati 8,3 hiljade eura za razliku između ugovorene i isplaćene zarade, kao i 7,8 hiljada eura na ime naknade za neiskorišćene godišnje odmore za 2010. i 2011.

Viši sud je ocijenio da su nalaz i mišljenje vještaka nepotpuni, te da Osnovni sud nije na pouzdan način utvrdio da li je tužiocu za sporni period obračunat minuli rad. Ukidnom presudom je navedeno da nije prihvatljiva odluka Osnovnog suda kojom je odbijen zahtjev Đurišića za isplatu razlike između ugovorene i isplaćene zarade, kao i da nema valjanih razloga u dijelu odluke o zahtjevu za naknadu štete zbog neiskorišćenog godišnjeg odmora.

Đurišić je juče za Dan kazao da je on htio da se sa MA poravna, ali da su iz kompanijeto odbili.

“Osnovao sam MA, a nisam dobio nijedan euro kada sam otišao iz kompanije. Htio sam da pristanem i da dobijem 20-30 odsto manje nego što je traženo tužbom, kako bismo se poravnali, ali je odbijeno. Bojim se da kompanija ne ode u stečaj. Ako se to desi, onda ću imati problema da naplatim dug, ako presuda bude u moju korist”, rekao je Đurišić.

Vlada je Đurišića razriješila funkcije polovinom 2013. godine, nakon 19 godina upravljanja kompanijom sa pozicija izvršnog direktora i predsjednika borda. Jedno vrijeme je obavljao obje funkcije, što nije bilo u skladu sa propisima.

Naredno ročište 24. septembra

Naredno ročište kod sudije Milice Radović zakazano je za 24. septembar.

Sudski spor između Đurišića i MA traje skoro četiri godine. Veliki broj bivših i sadašnjih radnika proteklih godina dobijao je radne sporove protiv MA. Đurišić je bio direktor MA od osnivanja 1995. godine do jula 2008, kada je izabran za šefa borda direktora gdje je bio do marta 2013. godine, kada ga nova uprava postavlja za direktora Sektora za međunarodnu saradnju. Radni odnos sa MA je raskinut u novembru 2013.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније