Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Mina ]

26. 07. 2020. 09:53 >> 09:52

PISALI DRI

CGO inicirao reviziju poslovanja UCG

Centar za građansko obrazovanje (CGO) uputio je Državnoj revizorskoj instituciji (DRI) formalnu Inicijativu da u plan za narednu godinu stavi i reviziju finansijskog poslovanja Univerziteta Crne Gore (UCG).


Iz CGO su kazali da punu deceniju finansijski izvještaji UCG nijesu predmet revizije DRI.

Iz te nevladine organizacije rekli su da je od 2015. do ove godine, iz Budžeta za UCG opredjeljeno blizu 110 miliona eura.

"Kroz dugogodišnje praćenje rada UCG, kao najstarije visokoškolske ustanove u Crnoj Gori koja je i na Budžetu Crne Gore, argumentovano smo ukazivali na potrebu finansijske revizije UCG od strane DRI, ali i potrebe sprovođenja nezavisne revizije", ukazali su iz CGO.

Kako su kazali, tek nakon njihovog javnog predstavljanja posljednje analize, nastale u okviru projekta „Finansiranje visokog obrazovanja pod lupom“, uz podršku Centra za civilne inicijative i Evropske unije, rektor i predsjednik UO UCG su "protokolarno i pamfletski pozvali DRI da uradi reviziju UCG".

CGO je pozdravio izjavu člana Senata DRI, Branislava Radulovića, da će “kao neposredno nadležni član Senata i rukovodilac za predmetnu reviziju, predložiti da se izvrši revizija finansijskog izvještavanja UCG za ovu godinu.

U toj nevladinoj organizaciji se nadaju da će to biti i većinsko opredjeljenje Senata DRI i da će UCG biti jedan od prvih subjekata revizije DRI naredne godine.

Navodi se da je CGO kontinuirano ukazivao da UCG raspolaže ogromnim budžetskim sredstvima a da to ne prati adekvatna odgovornost rukovodstva.

"Dodatno, neki podaci su ukazivali da tu ima materijala za koji bi trebalo da se profesionalno zainteresuje i Tužilaštvo, što smo shodno procesuirali u slučajevima za koje smo imali dokazni materijal", rekli su iz CGO.

Kako su kazali UCG za narednu godinu traži od Vlade 24.8 miliona eura iz Budžeta, što je oko četiri miliona više nego za ovu godinu.

"Napominjemo da je nivo rasta budžeta UCG obrnuto proporcionalan transparentnosti podataka koji se odnose na finansijsko rukovođenje na UCG. U to smo se uvjerili i prilikom izrade posljednje analize", saopštili su iz CGO.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније