Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Dan; Objavio: O.Z. ]

27. 07. 2020. 07:23 >> 07:22
55

JOANIKIJE

"Dobili smo ponudu sa zlom namjerom"

Formula koju nam je vlast ponudila za registrovanje crkve koja ovdje postoji vjekovima neiskrena je, neodgovarajuća, neprimjerena i ponižavajuća, suprotna Ustavu i međunarodnim obavezujućim aktima, poručio je episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, piše Dan.

On je u sinoćnjoj “Internet litiji“, emisiji Radio Svetigore, ocijenio da takva ponuda Vladinog ekspertskog tima nije usaglašena ni sa čim, osim sa zlom voljom vlasti.

“Ona na jedan ciničan način hoće da nas dovede u situaciju da mi pristankom na takvu formulaciju zapravo likvidiramo sami sebe”, kazao je vladika.

Naglasio je da crkva ne bježi od evidencije, ali da država ne može da krši njihova osnovna prava i da briše istoriju i subjektivitet.

Vladika je podsjetio da je Vlada ponudila nastavak dijaloga tek poslije isteka roka koji je crkva dala, ali da način na koji su dobili poziv, pred zaključenje rada Skupštine, nije mnogo obećavao.

Smatra mogućim da je vlast računala da će crkva odbiti dijalog, pošto je prošao rok koji je bio naznačen.

“I da nas pred cijelim svjetom optuže da mi nećemo dijalog, da smo mi ovdje neka fanatična grupa koja ne poštuje državu, neće da razgovara itd. Pošto to nije uspjelo, oni predstavljaju da smo mi neki antidržavni element. Ja čvrsto stojim na stanovištu da ova vlast, sa ovakvim ponašanjem više ugrožava državu, njenu stabilnost i budućnost od bilo koga drugog, jer ugrožavanjem slobode vjere, koja je osnovna stvar civilizovanog društva, i ugrožavanjem bilo čijih imovinskih prava, time država zapravo negira samu sebe”, ocijenio je vladika Joanikije.

Episkop ocjenjuje da je udar na crkvu “pritajeni udar na sve one koji se bore za svoja prava i za slobodu mišljenja i za uživanje osnovnih prava i sloboda”.

“Vlasti su potrebni poslušnici i sluge, ljudi koji ne razmišljaju svojom glavom. Jedino su to poželjni građani Crne Gore. Zato mnogo mladog svijeta ne vidi budućnost u Crnoj Gori, najtalentovanija djeca nam odoše. Ako je čovjek slobodouman, za njega nema mjesta u ovom društvu – takav ambijent pravi ova vlast”, upozorio je on.

Poručio je da crkva nema namjeru da izlazi na izbore, da je ispod časti i odgovarati na takve neprimjerene optužbe, poručujući da se crkva ne bavi politikom, već da se bori protiv zla, nepravde i nepoštovanja države.

“Kad se riješi ova stvar, mi nećemo imati potrebu da se bavimo ovim stvarima, ako su naša prava zagarantovana”, zaključio je episkop.

Пратите нас на

Коментари55

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније