Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Dnevne novine; Objavio: O.Z.

28. 07. 2020. 07:14   >>  07:16 1

OPŠTINA NEMOĆNA

Oronuli objekti u Kolašinu prijete da se uruše

Problem starih zgrada, koje se nalaze u nezavidnom građevinskom stanju, od kojih su neke i djelimično porušene prisutan je više godina u opštini Kolašin.

Problematika je aktuelnija i kompleksnija ako se zna da se ti objekti, u apsolutno neadekvatnom građevinskom stanju, nalaze u samom centru grada i tako remete napore lokalne uprave da grad bude što uređeniji.

Nijedan od objekata zgrada starog suda, objekat stare policije, koji se nalazi preko puta Osnovnog suda i nekadašnja zgrada Fudbalskog kluba Gorštak, nije u vlasništvu Opštine. Iz tog razloga ni iz lokalne uprave ne mogu preduzeti i organizovati građevinske poslove adaptacije tih objekata.

Zgrade, pored ružne slike koju šalju turistima, ugrožavaju kako pješake tako i vozače.

Jedina mogućnost je prisiliti vlasnike da objekte privedu namjeni, te da rješenje moraju naći u što kraćem vremenu, jer na neki način onemogućavaju i mogućnosti investitora.

Predsjednik Opštine Milosav Bato Bulatović objašnjava da je objekat starog suda prodat privatnom investitoru značajno prije početka njihovog mandata.

“Privatni investitor je objekat starog suda založio kao hipoteku za bankarski kredit kojeg nije vratio po važećem ugovoru sa bankom, tako da je banka aktivirala hipoteku i postala njegov vlasnik. S obzirom da se objekat nalazi u saobraćajni i pješački frekventnom dijelu grada, u neposrednoj blizini gradske tržnice, uputili smo zahtjev građevinskoj inspekciji da obaveže novog vlasnika da interveniše kako bi spriječio da objekat, odnosno padanje građevinskih elemenata sa njega, ne ugrozi prolaznike. Komunalna policija ga je ogradila trakom kako mu se prolaznici ne bi primicali i tako eventualno ugrozili sebe”, kazao je Bulatović.

Objekat stare policije, koji se nalazi preko puta zgrade sadašnjeg Osnovnog suda, kupljen je od privatnog investitora, kako kaže Bulatović, takođe prije početka mandata sadašnje lokalne vlasti. Njegovo građevinsko stanje je takvo da manje ugrožava prolaznike.

“Objekat ‘Gorštaka’, koji je nekada pripadao istoimenom fudbalskom klubu, takođe je prodat privatnom investitoru. Radi se o objektu koji je svojevrsna priča o Kolašinu između dva rata kada je ovaj objekat bio znameniti hotel. Nalazi se na raskrsnici odakle se kreće ka priključnom putu budućeg auto puta, a takođe se i preko mosta Vladoš dolazi do Jadranske magistrale. Sve to povećava značaj ovoga objekta. Ono što lokalna uprava može da uradi jeste da insistira kod vlasnika tih objekata da ih privedu namjeni. Centar turističke destinacije, kao što je Kolašin, ne smije imati ruševine. Svjesni smo da aktuelni ekonomski uslovi, ograničeni korona krizom, na neki način ograničavaju i mogućnosti investitora, ali se rješenje mora tražiti. Objekte u Kolašinu trebaju da stave na listu prioriteta i da intervenišu na njima”, kazao je Bulatović.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније