Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.Mi.

28. 07. 2020. 15:40   >>  16:15

CGO

''NKT da odgovara na upite o pojašnjenju mjera''

Centar za građansko obrazovanje (CGO) uputio je danas Nacionalnom koordinacionom tijelu za suzbijanje zaraznih bolesti (NKT) i Ministarstvu zdravlja urgenciju na zahtjev za hitno pojašnjenje mjera NKT-a koje se odnose na opšte odredbe nošenja zaštitnih maski, s obzirom na činjenicu da se NKT oglušio o zahtjev CGO-a koji je poslat prošle sedmice.

CGO traži hitno od NKT-a precizno pojašnjenje ove mjere, ali i da NKT utiče da svi organizatori bilo koje vrste okupljanja, a posebno institucije sistema, organizatori sastanaka/događaja i TV kuće, obezbijede poštovanje ovih mjera kada su domaćini, kao i da javni funkcioneri budu ti koji će prednjačiti u poštovanju mjera.

’’Da postoji kontinuitet nepoštovanja ove mjere u javnom prostoru, od njenog donošenja do danas, brojni su primjeri. U tom kontekstu, apostrofiramo jučerašnje i današnje plenarno zasjedanje Skupštine Crne Gore, na kojoj većina prisutnih poslanika nije poštovala propisane mjere i nosila zaštitne maske. Da li to znači da za poslanike ne važe ista pravila kao za sve ostale građane i građanke Crne Gore? Štiti li njih poslanički imunitet i od virusa?’’, navode u saopštenju.

Naglašavaju da u vrijeme kada imamo ozbiljan izazov u kontrolisanju pandemije nije dobro da NKT ne odgovara na opravdana pitanja i da svjesno drži nejasnim neke od važnih mjera.

Time se, kako navode, podstiče i selektivnost u njihovoj primjeni a sve ukupno to ne doprinosi učinkovitoj borbi protiv ovog virusa i učenju da živimo sa virusom na adekvatan način.

’’Predstavnici NKT često apeluju na građane da dosljedno poštuju sve mjere a izbjegavanjem da budu precizni oni sami to onemogućavaju i urušavaju svoj kredibilitet. Konačno, očekujemo da NKT pokaže odgovornost i da ažurno odgovara na opravdane upite za pojašnjenje mjera, kao i da ubuduće budu precizni u njihovoj formulaciji’’, saopštili su iz CGO.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније