Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina ]

28. 07. 2020. 18:04 >> 18:06

OMBUDSMAN

Zalagaće se za pravo na besplatne udžbenike

Institucija Ombudsmana zalagaće se za ostvarivanje jednakog pristupa obrazovanju za svu djecu u Crnoj Gori, a što uključuje i pravo na besplatne udžbenike, poručeno je na sastanku Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Siniše Bjekovića sa predsjednicom Socijalista Snežanom Jonicom.

Bjeković i zamjenica Ombudsmana Snežana Mijušković su, kako je saopšteno iz institucije Zaštitnika, razgovarali danas sa Jonicom o pitanjima iz oblasti obrazovanja i dostupnosti besplatnih udžbenika za učenike osnovnih škola.

Oni su podsjetili na stavove koje institucija već duži niz godina ima po tom pitanju i koji su do sada publikovani u više zvaničnih izvještaja.

„Institucija Ombudsmana zalagala se i zalagaće se za ostvarivanje jednakog pristupa obrazovanju za svu djecu u Crnoj Gori, u svim elementima, u skladu sa Ustavom i međunarodnim propisima, a što uključuje i pravo na besplatne udžbenike“, navodi se u saopštenju.

Na sastanku je ukazano na ocjenu iz Alternativnog izvještaja Zaštitnika o drugom i trećem periodičnom izvještaju Crne Gore o primjeni Konvencije Ujedinjenih nacija (UN) o pravima djeteta.

"Da su „i pored činjenice da je osnovnoškolsko obrazovanje besplatno, i dalje prisutni skriveni troškovi-nabavka školskih udženika, školskog pribora i sl, a što nijesu zanemarljivi izdaci za porodični budžet“, navodi se u saopštenju.

U izvještaju je konstatovano i da učenički prevoz još uvijek nije u potpunosti besplatan i dostupan svoj djeci koja imaju potrebu da ga koriste.

Navodi se da je i u godišnjim izvještajima o radu Zaštitnika ukazivano na problematiku neujednačene prakse dodjele besplatnih udžbenika učenicima osnovnih škola.

“Konstatovali smo da, u zavisnosti od lokalne samouprave, besplatne udžbenike dobijaju određene kategorije učenika (djeca iz socijalno ugroženih porodica, djeca romske populacije, korisnici materijalnog obezbjeđenja porodice i dr.) ili svi učenici prvog razreda ili sva romska djeca do IV razreda”, kazali su iz institucije Ombudsmana.

U izvještaju o radu Obudsmana za 2017.godinun navodi se da takva neujednačena praksa dovodi djecu u neravnopravan položaj i stvara atmosferu nejednake dostupnosti obrazovanju.

“Imajući u vidu pravo svakog djeteta u Crnoj Gori da stiče obrazovanje pod jednakim uslovima bez izuzetka uz poštovanje prava na garantovani životni standard, različito postupanje stavlja djecu (i njihove porodice) u nejednak položaj”, dodaje se u izvještaju.

Bjeković je pozdravio inicijative lokalnih samouprava da pomognu djecu i omoguće im sticanje obrazovanja u najboljim mogućim uslovima.

On je podsjetio da sva djeca u Crnoj Gori moraju imati jednak pristup obrazovanju, te ovaj segment mora biti standardizovan i detaljnije uređen.

Navodi se da će Zaštitnik i dalje insistirati na stvaranju uslova za ostvarivanje jednakog pristupa djece obrazovanju, bez obzira da li ona žive na sjeveru-jugu-centralnom regionu, selu-gradu, u razvijenijim ili manje razvijenim opštinama i bez obzira na to kog su socijalnog porijekla.

„Zbog svega navedenog, Zaštitnik pozdravlja inicijative i predloge koji mogu voditi unapređenju i dostupnosti obrazovanja u Crnoj Gori, a pogotovo imajući u vidu posljedice krize izazvane epidemijom koronavirusa, te procjenama relevantnih međunarodnih organizacija o očekivanom povećanju siromaštva“, kaže se u saopštenju.

Zaštitnik, kako se dodaje, cijeni da bi se obezbjeđenjem besplatnih udžbenika za svu djecu u Crnoj Gori doprinijelo poboljšanju ostvarivanja prava djece na obrazovanje.

"Te cjelokupnom poboljšanju uslova u kojima se objektivno porodice sa djecom nalaze u periodu pripreme za školsku godinu", zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније