Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Pobjeda ]

30. 07. 2020. 07:19 >> 07:20
31

JOANIKIJE SMATRA

Tenzije u Crnoj Gori stvaraju se i spolja i iznutra

Crkva svačiju slobodu poštuje, ali prihvata samo ono što je dobro, plod ljubavi i dobre misli i namjere, rekao je episkop budimljansko-nikšićki Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Joanikije na okruglom stolu u Podgorici, u utorak veče, na temu “Pravoslavlje i nacija”.

Poručio je i kako “crkva nije biro za registraciju i uspostavljanje nacija, niti mašina koja melje ili ugrožava bilo čiju naciju”.

U kontekstu aktuelnih dešavanja, Joanikije je rekao da danas oko pitanja nacije ima dosta diskusija u Crnoj Gori, ali i da one nijesu od juče.

“Bila je to tema i u udžbenicima u doba kralja Nikole. Jednom je čak Crna Gora morala da zauzme zvaničan stav, jer je Evropa mešetarila i gledala da se već tada Crnogorci odvoje iz širokog korpusa koji je pripadao srpskom rodu. Naravno, Crnogorci su to potvrđivali i nosili barjak jedno vrijeme u cijelom srpstvu, pa je, koliko se sjećam, neko od braće Dragovićakoji su bili najučeniji ljudi u Crnoj Gori s početka 20. vijeka, lijepo rekao: „Mi smo po državnosti Crnogorci, a po narodnosti Srbi”, kazao je Joanikije, prenijeli su portali.

Ustvrdio je i kako stvaranje tenzije u Crnoj Gori o tome ko je Srbin, a ko Crnogorac dolaze i spolja i iznutra.

“Zavađanje traje i spolja i iznutra i toga imamo napretek i danas u Crnoj Gori. Zar nijesu proizvod svega onoga što su radili Sekula Drljević i Savić Marković Štedimlija gorki plodovi koje imamo danas. Danas se nažalost za crnogorsku naciju mnogo kači mržnja, i to je ono čega bi Crnogorci trebalo da se što prije oslobode”, dodao je Joanikije.

Sveštenik Gojko Perović ustvrdio je da je Srpska pravoslavna crkva jedina kanonski priznata pravoslavna crkva u Crnoj Gori, upoređujući to sa činjenicom daje i Crna Gora kao država priznata u Ujedinjenim nacijama (UN).

“Kao što se država Crna Gora, koja ima svoje granice, ne zove skup građana od Ulcinja do Pljevalja nego se zove Crna Gora i to njeno ime, koje je vremenom postalo i nacionalno ime, ne pretpostavlja da su svi njeni građani nacionalno Crnogorci. Tako ni ime SPC ne obavezuje nijednog vjernika da bude po naciji ono što on neće da bude. Drugim riječima, SPC kao Hristova crkva i jedina sveta saborna i apostolska crkva pod svoje okrilje okuplja sve vjernike bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost”, rekao je Perović.

Poručio je i da crkva „bez obzira što se nalazi pod baražnom vatrom ideološke propagande aktuelne vlasti – ima više kondicije od bilo koje vlasti”.

“Crkva je starija, više pamti, bolje zna i utemeljena je na dubljim osnovama nego što je to bilo koji zemaljski prolazni identitet, i ona će na kraju narod objediniti jer ne može dozvoliti da se narod i po tom pitanju podijeli”, naglasio je Perović.

Пратите нас на

Коментари31

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније