Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

31. 07. 2020. 14:22   >>  14:28

AERODROMI TIVAT I PODGORICA

Nabavili tegljač aviona i utovarivač kontejnera

Aerodrom Tivat dobio je danas prvi električni tegljač vazduhoplova, dok je za Aerodrom u Podgorici obezbijeđen utovarivač avionskih kontejnera i paleta.

U pitanju su investicije vrijedne oko 410.000 eura.

Nabavka električnog tegljača iskorak je u funkcionisanju tivatskog aerodroma, a njegovom upotrebom će se postojeći broj parking pozicija aviona bolje rasporedito i obezbijediti viši stepen sigurnosti kako putnika tako i osoblja aerodroma.

“Prvi put u svojoj istoriji, aerodrom u Tivtu je dobio specijalno vozilo za vuču i guranje aviona po aerodromskoj platformi, tzv. pushback tegljač. Odlučili smo se za nabavku električne verzije, jer će se na taj način smanjiti zagađenje na aerodromu i povećati sigurnost rada naših zaposlenih ali i samih putnika ", kazao je izvršni direktor Aerodroma Crne Gore Danilo Orlandić.

On je naglasio i da je nabavka pushback-a za aerodrom Tivat bila neophodna s obzirom na prostorna ograničenja za manevrisanje aviona.

"Na ovaj način pomažemo posadama aviona da se što lakše parkiraju, istovremeno obezbjeđujući više parking prostora na platformi. Aerodrom Tivat je vazdušna luka koja, posebno u ljetnjoj sezoni, predstavlja stratešku tačku za našu privredu i turizam, a ovom investicijom doprinijećemo da se njegovi ukupni kapaciteti što bolje iskoriste kako bi opsluživali i više vazduhoplova i više putnika", kazao je Orlandić.

Električni tegljač, tkz. "towbarless pushback" ne koristi klasičnu rudu za vuču i guranje vazduhoplova, već se sa njihovim nosnim točkom povezuje posebnim elektrohidrauličnim sistemom rampi. Tegljač TLD TPX-100E je proizvod renomiranog francusko-američkog proizvođača aerodromske opreme TLD Group. Njegov kapacitet dovoljan je za opsluživanje komercijalnih putničkih aviona C-kategorije, teških do 100 tona (veličine embraera E-195, airbusa A-320/321, boeinga B-737 sve verzije).

Novi utovarivač kontejnera i paleta namijenjen je takođe velikim avionima sa znatnim kapacitetom za prihvat dovezene robe.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније