Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ TVCG ]

01. 08. 2020. 11:20   >>  12:36 7

ULCINJ

Otkriven borbeni brod u podmorju u blizini Ade Bojane

Lokalni ribari Ivo Knežević i Fikret Dermaja, prije nekoliko dana uočili su veliki brod u blizini Ade Bojane. Iako već godinama izlovljavaju ribu baš na tom području, ni slutili nijesu da će ovo biti tako "veliki ulov".

 

Nakon što su bili sigurni da se na dnu mora nalazi veliki brod pozvali su nadležne institucije i obavijestili ih. Ubrzo zatim stigla je i ekipa ronilaca Regionalnog centra Bijela, kako bi obavili prva istraživanja, na inicijativu ministra poljoprivede i ruralnog razvoja Milutina Simovića.

I ono što su mogli vidjeti je fascinantno, u pitanju je borbeni broj, vidljiva su i torpeda. 

 

Još je rano govoriti koliko je brod star, ali je utvrđena dužina broda, oko 50 metara.

Ono što sljedi su dalja opsežna istraživanja, jer pretpostavljaju da se u unutrašnjosti broda nalazi i naoružanje i municija. I na osnovu prvih pregleda, izgleda da je brod potopljen u borbenim dejstvima, jer je primjećena pukotina u blizini pramca.

Cilj je, svakako, istražiti svaki detalj, ukloniti naoružanje sa broda, i zaštiti lokalitet od devastatora.

 

U nekom budućem periodu u planu je valorizacija u okvirima turističke ponude. No, na području Ulcinja nalazi se više potopljenih brodova i galija iz raznih istorijskih epoha, pa je i ovo vrlo otkriće od velikog značaja. 

Dragana Mrkić, TVCG

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније