Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

03. 08. 2020. 09:30   >>  09:32 6

25 GODINA OD OPERACIJE

CGO: Počast nevinim žrtvama akcije "Oluja"

Centar za građansko obrazovanje (CGO) odaje počast nevinim žrtvama zločina počinjenog u Oluji i poziva na veće društveno angažovanje u procesima suočavanja s prošlošću i izgradnji kulture sjećanja, ocijenjeno je iz ove NVO povodom 25. godine od operacije “Oluja”, koja je trajala od 4. do 7. avgusta 1995.

"Podsjećamo, prije 25 godine, napadom na Knin, u zoru 4. avgusta 1995.godine, počeo je dugo pripremani egzodus Srba iz Krajine. U vojno-policijskoj operaciji hrvatskih jedinica 'Oluja', izvršeni su sistemski zločini prema civilnom stanovništvu srpske nacionalnosti i njihovoj imovini", kažu iz CGO-a.

Podsjećaju da je za nekoliko dana protjerano oko 250.000 ljudi, uglavnom u Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i ostale zemlje nekadašnje Jugoslavije.

"Hiljade kuća i ostalih objekata je spaljeno, dok i dan danas, veliki broj izbjeglih čeka na povratak u područja iz kojih su prognani. Prema podacima Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava, do kraja 1995.godine, ubijeno je oko 400 Srba koji su odlučili da ostanu u svojim kućama", navode iz CGO-a. 

Akcija "Oluja", kako su saopštili, predstavlja najveće i jedno od najsurovijih etničkih čišćenja na području bivše SFRJ u sukobima 1990-ih, a ujedno je i zločin za koji do danas niko nije odgovarao.

Zabrinjava činjenica, kako kažu, da i poslije četvrt vijeka nijedna žrtva "Oluje" u Srbiji danas nema status civilne žrtve rata.

"Razlog za to je činjenica da nadležni državni organi ne prepoznaju kao žrtve rata osobe koje su nastradale van teritorije Srbije, iako zakonodavni okvir u Srbiji to nije izričito propisao. Brine i neujednačen pristup nadležnih pravosudnih institucija, koje u gotovo istim situacijama različito tumače postjeća zakonska rješenja i time praktično dodatno viktimiziraju žrtve. Neprepoznanjem žrtava 'Oluje' kao civilnih žrtava rata se potvrđuje stav da se predstavnici državnog vrha Srbije žrtava 'Oluje' sjećaju samo početkom avgusta kada se obilježava godišnjica ove operacije, dok suštinska pomoć i podrška izostaje već 25 godina", ističu iz CGO.

Napominju da obilježavanje Dana sjećanja na žrtve operacije "Oluja" nije samo pomen velikom broju žrtava, već i prilika da se istakne obaveza svih u društvu da zajedno jačamo one ideje koje su usmjerene protiv mržnje koja je dovela do ovog zločina.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније