Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Anadolija; Objavio: O.Z.

03. 08. 2020. 12:07 >> 12:09

I TOKOM PANDEMIJE

Medresa u Tuzima spremna za nastavu

Direktor medrese “Mehmed Fatih” u Tuzima Fuad Čekić kazao je da su obezbijeđeni uslovi za redovnu nastavu tokom naredne školske godine i u slučaju da se nastavi epidemija koronavirusa u Crnoj Gori.

Čekić je u razgovoru za agenciju Anadolija komentirasao odnose te obrazovne ustanove sa državnim institucijama u Crnoj Gori, kao i uticaj epidemije koronavirusa na rad medrese.

Čekić je istakao da je medresa počela online nastavu dva dana prije proglašenja epidemije u Crnoj Gori, zbog čega se nije kasnilo sa nastavnim programom.

“Za narednu školsku godinu pripremamo posebnu online platformu koju smo kupili od privatnih univerziteta koji ih koriste. U tom dijelu već je stabilnije i neovisno je o tome da li će nastava ići kao do sad ili neće. Ionako smo mislili da imamo tu online platformu za školu. Druga stvar koju smo već uradili je nabavka po 125 stolova i stolica za po jednog učenika. To znači da će moći unutar učionica da se drži distanca. Više to nisu one klupe koje su predviđene za dva učenika i na taj način ćemo dočekati narednu školsku godinu i pratićemo instrukcije ministarstva prosvjete”, kazao je Čekić.

Komentarišući odnos državnih institucija prema medresi “Mehmed Fatih”, Čekić je kazao da je medresa otvorila vrata za prepoznavanje muslimana u Crnoj Gori. On je istakao da nema ambasade u Crnoj Gori čiji predstavnici nisu posjetili medresu niti državne institucije sa kojom medresa ne sarađuje. Čekić je podsjetio da medresa dobija državne subvencije, kao i da je od 2014. usaglašena sa planom i programom Ministarstva prosvjete.

“Tako da taj naš rad, trud i zalaganje su postali prepoznatljivi kod države. Jako smo zadovoljni u tom dijelu i ta saradnja je u usponu svake godine. Nije tu samo pitanje saradnje sa ministarstvom, nego smo povjerenje stekli i u komunikaciji sa ostalim školama. Imamo jako dobru komunikaciju sa ostalim srednjim i osnovnim školama. Stalno se neki programi organizuju ovdje i sve ostale škole pozivaju naše učenike da učestvuju u ostalim programima. Učestvuju na takmičenjima i otvorena su im vrata prema svim univerzitetima. Naši učenici su najbolji reprezenti škole i onoga što mi baštinimo, izučavamo i načina na koji odgajamo našu djecu”, rekao je on.

Podsjećajući da je medresa počela sa radom 2008. godine, Čekić ističe da postoji sve veće interesovanje učenika za tu obrazovnu ustanovu.

On navodi da medresa ima 325 učenika i učenica, kao i da je ove godine upisano 110 učenika jer se ne radi samo o vjerskoj školi. Čekić pojašnjava da se, osim standardnih predmeta za medresu, učenici imaju predmete iz opšteg-obrazovnog plana i programa.

Direktor medrese navodi i da se mnogo radi na odgoju učenika zbog čega medresa ima veliki značaj za vjerski život u Crnoj Gori.

“Mnogo se radi na samom odgoju i to je njena specifičnost. Imamo posebnu vaspitnu službu koja radi sa našim učenicima i u tom dijelu dajemo veliki doprinos. Prije svega nulta je tolerancija prema drogi i prema svim oblicima krivičnih djela. To ne samo da je kaznena politika nego je i dio samog izučavanja unutar naše škole kroz predmet koji se zove ahlak, dok je u vannastavnom planu to praktična etika. Indirektni uticaj medrese je, prije svega, na porodice. Veliki je broj djece koja su došla iz onih porodica u kojima su se konzumirali neki od poroka, a koji su nakon toga doslovno prestali. Veliki je broj porodica i djece gdje smo imali nasilje u porodici, pa su njihova djeca imala uticaj na etičko ponašanje unutar svoje porodice”, kazao je Čekić.

Upitan da prokomentariše odnos muslimanske zajednice u Crnoj Gori prema medresi, Čekić ističe da vjernici osjećaju medresu kao svoju instituciju i nesebično joj pomažu. On je podsjetio da su građani godinama ulagali sredstva u izgradnju medrese kako bi imali vjersku obrazovnu ustanovu poput “Gazi Husrev begove” medrese u Sarajevu ili “Behram begove” medrese u Tuzli. Čekić navodi da vjernici pomažu medresu u pribavljanju inventara kao i u ishrani učenika. On je pojasnio da se za tu priliku svake godine organizuje akcija klanja kurbana za ishranu učenika medrese, zahvaljujući kojoj se svakoga dana servira 900 obroka.

“Hvala Bogu da to naš narod sve više prepoznaje. Sve više svake godine uplaćuju kurbane, a neki donesu i cio kurban. I ne samo za vrijeme Kurban bajrama nego i drugom prilikom, jer korisnici naše kuhinje nisu samo učenici medrese. Vrata smo naše kuhinje otvorili za sve učenike. Pogotovo škola sa sjevera, koje dolaze u posjetu Podgorici ili imaju neke programe ovdje. Oni navrate kod nas, vrata su im otvorena. Da ta djeca mogu da konzumiraju hranu”, kazao je Čekić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније