Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B: ]

03. 08. 2020. 18:50 >> 18:50
2

RAIČEVIĆ OCIJENIO

Više od milion uloženo u višedecenijski problem vodosnabdijevanja

Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević povodom dvije godine mandata lokalne uprave u Baru je istakao da su mnogim vrijednim investicijama u poboljšanju vodosnabdijevanja, počeli rješavati višedecenijski problem bezvodnih područja na teritoriji opštine. Usvajanjem strateškog plana razvoja do 2025, kako je dodao, jasno su određene smjernice razvoja opštine.

"Kroz završetak izgradnje rezervoara Zaljevo I, te priključka na Regionalni vodovod, i drugu fazu izgradnje vodovodne mreže za naselje Sveti Ivan, zaokružili smo vrijednu investiciju od 1,1 milion eura. Rekonstrukcijom Ulice Bratstva i jedinstva na Velikom Pijesku, te izgradnjom hidrotehničkih instalacija, stvorili smo jasne pretpostavke za dalji razvoj komunalne infrasktrukture u ovom turističkom mjestu. Kroz izradu Studije vodosnabdijevanja na teritoriji barske opštine nastojimo dobiti jasne smjernice kako i na koji način riješiti višedecenijski problem do sada bezvodnih područja naše opštine. U saradnji sa Regionalnim vodovodom, uz podršku EBRD-a, nastojimo da izgradimo vodovodnu i kanalizacionu mrežu, te postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda za naselja Veliki Pijesak, Utjeha i Dobra Voda", istakao je Raičević.

Pored ovih aktivnosti, kako je kazao, kroz uređenje javnih površina, nastoje kreirati nove prostore za odmor i rekreaciju sugrađana. Kroz izgradnju parka na površini od 9.000 m2 u blizini Sportske dvorane, te budućeg parka u blizini OŠ "Jugoslavija“, stvaraju pretpostavke za boravak svih generacija na otvorenom prostoru.

Predsjednik Opštine istakao je da je uređenje Starog Bara i realizacija više vrijednih projekata u Starom gradu bilo, i ostaje u fokusu rada gradske uprave.

"Kroz rekonstrukciju kaldrme i planirane investicije od 150.000 eura nastojimo da stvorimo pretpostavke za valorizaciju kulturno-istorijskog nasljeđa unutar zidina Staroga grada. Uz podršku Ministarstva kulture, rekonstruišemo Palatu 85 kao novi Kreativni hab, te adaptiramo Arhiepiskopsku palatu za novi Arheološki muzej grada Bara", istakao je Raičević.

On je kazao da je u toku realizacija projekta izgradnje trga i šetališta u Sutomoru uz podršku Vlade Crne Gore i JP Morsko dobro, čime ovo turističko mjesto dobija nove vrijednosti.

Takođe i da se, uz podršku dijaspore i sklopljeni sporazum, očekuje izgradnja sportske dvorane za osnovnu školu u Pečuricama, čime će se riješiti višedecenijsko pitanje bavljenja sportom generacija u Mrkojevićima.

Osvrnuvši se na aktuelnu zdravstvenu situaciju u Crnoj Gori prouzrokovanu pandemijom korona virusa, Raičević je rekao da je Opština i na ovaj izazov odgovorila mjerama podrške građanima i privredi.

"U odgovarajućoj skupštinskoj proceduri barskoj privredi kroz paket mjera podrške ponudili smo skoro 1.000.000 eura podrške kroz mjere subvencija", kazao je Raičević.

Sekretar Sekretarijata za imovinu, zastupanje i investicije Vido Dabanović kazao je da je Opština prihodovala šest miliona eura za komunalno opremanje i uređenje građevinskog zemljišta, od čega je u infrastrukturu uloženo takođe šest miliona eura.

Sekretar za komunalno-stambene poslove i zaštitu životne sredine Vesko Gvozdenović kazao je da je postavljanjem "zelenog talasa” na Bulevaru Dinastije Petrović i ugradnjom zvučnih signala značajno poboljšana bezbjednost u saobraćaju, te da su napravljena i parkirališta za bicikliste i izgrađene pristupne rampe za pristup lica sa invaliditetom na nekoliko institucija grada. Na polju zaštite životne sredine pažnja je posvećena izradi idejnog rješenja za objekat reciklažnog dvorišta, nabavci i postavljanju polupodzemnih kontejnera za odlaganje kućnog otpada, te projektu zaštite prirodnog dobra Stare masline.

Sekretarka za privredu Sanja Mitrović kazala je da su podrška razvoju malog i mikro biznisa, te preduzetništvu, ženskom preduzetništvu i poljoprivredi odličan model saradnje Opštine i vrijednih građana, za čije projekte i aktivnosti je Opština Bar u 2019. godine dodijelila preko 226.000€ bespovratnih sredstava, dok će u 2020. ova sredstva biti uvećana i dodijeljena putem javnih poziva i konkursa.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније