Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Dnevne novine; Objavio. O.Z.

05. 08. 2020. 07:01 >> 07:04

RESURSNI CENTAR PODGORICA

Nadaju se početku školske godine u redovnim uslovima

Resursni centar za djecu i mlade „Podgorica” je zahvaljujući dobroj organizaciji rada uspio da tokom pandemije korona virusa uspio da omogući da učenici i djeca ove ustanove redovno prate nastavne sadržaje, odnosno preporuke koje im nastavnici i stručni saradnici dostavljaju. Rad od kuće je za zaposlene, ali i za djecu i njihove roditelje bio jedno novo iskustvo, ali im je pomogao da unaprijede i nauče nove vještine. Ipak, prema riječima direktorice Resursnog centra “Podgorica” Mirjane Popović, u ovoj ustanovi se nadaju da će novu školsku 2020/21. godinu započeti u redovnim uslovima.

“Resursni centar za djecu i mlade „Podgorica” u Podgorici postigao je značajne rezultate na polju rada sa djecom sa posebnim obrazovnim potrebama i djecom sa smetnjama u razvoju naročito u okviru programa Rane intervencije za djecu sa smetnjama vida i djecu sa tjelesnim smetnjama. Treba naglasiti da se broj djece koja koriste usluge programa Rane intervencije kontinuirano povećava. Od školske godine 2015/16. kada je u programu bilo 12 djece, do školske 2019/20. u kojoj smo brojali 39 djece. Naravno, Ustanova istovremeno stvara sve potrebne uslove da bi omogućila kontinuiran i kvalitetan profesonalni razvoj svojih zaposlenih”, kazala je u razgovoru za Dnevne novine Popović.

Pored kadrovske strukture i unutrašnje reorganizacije u određenim dimenzijama, Popović ističe da je kvalitet rada poboljšan zahvaljujući i rekonstrukciji zgrade škole u okviru projekta energetske efikasnosti, kao i rekonstrukciji dijela internatskog prostora zahvaljujući prije svega potpunoj podršci Minisatarstva prosvjete.

“Zahvaljujući dobroj organizaciji rada i spremnosti svih zaposlenih u Ustanovi u uslovima od trenutka prekida rada zbog novonastale situacije izazvane korona virusom smo uspjeli da se organizujemo i omogućimo da učenici i djeca naše Ustanove redovno prate nastavne sadržaje odnosno preporuke koje im nastavnici i stručni saradnici dostavljaju. Bitno je naglasiti da smo pružali podršku i djeci sa posebnim obrazovnim potrebama koja su uključena u redovan sistem vaspitanja i obrazovanja, kako u komunikaciji sa školom, ali i tako što smo dostavljali materijale o načinima prilagođavanja određenih nastavnih sadržaja koji su objavljeni na Portalu za nastavnike Ministarstva prosvjete” predočila je Popović.

Ona ističe da su i u okviru programa Rane intervencije stručni saradnici uspostavili komunikaciju kako sa roditeljima, tako i međusobnu da bi rad u trenutnoj situaciji bio što kvalitetniji i uvjek usmjeren u interesu djeteta.

“I u okviru ovog programa su se od strane stručnih saradnika roditeljima kontinuirano slale preporuke, smjernice, savjeti za rad u kućnim uslovima imajući u vidu potrebe djece i njihove potencijale. Roditelji su takođe redovno odgovarali povratnom informacijom o postignutom”, rekla je Popović.

Kada je riječ o analizi rada na kraju ove školske godine, stavljen je prije svega fokus na rad ustanove u uslovima pandemije, a Popović navodi da su izveli zaključke koji im mogu biti izuzetno korisni u daljem radu.

“Iako je rad od kuće za naše zaposlene, ali i za djecu i njihove roditelje bio jedno novo iskustvo pomogao nam je da unaprijedimo i naučimo nove vještine, načine rada i oblike komunikacije koje će činiti sastavni dio sadržaja i metodologije našeg rada i u normalnim okolnostima. Na taj način ćemo stručni rad sa djecom, kao i komunikaciju sa roditeljima učiniti kvalitetnijim i efikasnijim. I naravno nadamo, se da ćemo novu školsku 2020/21. godinu započeti u redovnim uslovima”, dodaje Popović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније