Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Dan; Objavio: O.Z.

06. 08. 2020. 07:28 >> 08:35
13

VESIĆ POTVRDIO

Podgorička ulica ostaje u Beogradu

Vijest da gradske vlasti Beograda planiraju da promijene nazive ulicama dobijenim po toponimima i ličnostima iz SFRJ odjeknula je regionom. Tako će biti promijenjeni nazivi ulica Porečka, Hvarska, Hrvatska, Splitska, Podravska, Bjelovarska, Šibenička, Ljubljanska, Bledska, Bosanska, Mariborska, Celjska, Lopudska, Murska, Zenička… Sa druge strane nazivi ulica po crnogorskim toponimima i ličnostima nijesu iz ove kategorije i one ostaju u Beogradu. To je za Dan potvrdio Goran Vesić, zamjenik gradonačelnika Grada Beograda.

"Beograd ima Podgoričku ulicu i to na najboljem mjestu – na Vračaru. Kako Podgorica ima Beogradsku ulicu i ponosi se njome i mi se u Beogradu ponosimo Podgoričkom ulicom. Tako će i ostati. Mi smo braća i drago nam je što u Podgorici nijesu ukinuli Beogradsku ulicu onako kako su to radili u Zagrebu i Sarajevu. Zato se mi u Beogradu ponosimo i Podgoričkom, i Njegoševom, i Cetinjskom i Durmitorskom i mnogim drugim ulicama nazvanim po toponimima i ljudima iz Crne Gore", kazao je Vesić.

Podgoričku ulicu inače, ima više gradova širom Srbije. Ima je Sombor, Jagodina, Leskovac, Niš, Valjevo, Novi Sad…

Član Savjet za davanje predloga naziva naselja, ulica i trgova Cvetko Vukčević kaže da Glavni grad sigurno neće mijenjati nazive ulicama, a pozdravlja odluku vlasti Beograda da ne mijenjaju nazive ulicama dobijenim po crnogorskim toponimima i ličnostima.

"Beograd je bio centar bivše Jugoslavije i lijepo je da ostanu svi ti nazivi dati po našim toponimima. Mi imamo Beogradsku, oni imaju Podgoričku ulicu i to je uzajamno. Mislim da ni Skoplje nije mijenjalo nazive. Davanje imena ulica je odlika jednog vremena. Ne znači ako ja dođem i recimo antifašista sam da treba da mijenjam nazive ulicama datim po ljudima iz NOB-a. To nikada uradio ne bih. Ako dođe neko ko ima drugačiji stav i počne da mijenja nazive pravi strašnu grešku. Možda se meni ne sviđa Ulica Miloša Obilića, ali neću da je mijenjam, jer zašto bih. Bolje da se mijenjaju uslovi života i da se stvara bolji život nego nazivi ulica. Ulice je najlakše promijeniti. To što Beograd ne mijenja nazive ulica datih po našim toponimima znači međusobno poštovanje. Mi poštujemo njih, oni nas i tako bi trebalo da bude kod svih. Treba ispoštovati sve. Poštujući sebe poštujemo i druge", kaže Vukčević.

Vukčević kaže da Podgorica ima brojne ulice nazvane po toponimimaiz SFRJ. Koliko se sjeća to još ima samo Skoplje.

"Mi imamo Zagrebačku, Ljubljansku, Kozaračku, Vojvođansku, Novosadsku… Jedino smo promijenili naziv Ulici Titov Veles jer je i grad, pa je sad samo Ulica Veles. Pozdravljam to što Beograd neće mijenjati naše nazive, ali vjerovatno da je kod njih postojao razlog zašto mijenjaju druge, jer je dio ulica mijenjan po Hrvatskoj", kaže Vukčević.

Odbornik DF-a i član savjeta Miodrag Bešović kaže da je nemijenjanje naziva ulica u Beogradu potvrda da smo jedan narod.

"To je poruka da bez obzira na sve granice mi na ovim prostorima moramo živjeti zajedno i graditi bolje odnose i izražavati poštovanje prema državama sa kojima smo nekada bili i sa kojima imamo najbolje odnose. To je dobro da se ne ograničavamo i da ne stavljamo međe. Ovakva od luka beogradskih vlasti mnogo znači i za nas i za njih. Crna Gora je bila prepoznata kao bastion slobode. Bili smo uzor svima kako se brani i čuva sloboda. To treba da ostane tako. Trudimo se da se ne zaborave vremena i odnos između gradova. Želimo da svakom bude drago kada pođe u neki grad i vide da neka ulica nosi naziv po crnogorskom toponimu ili znamenitoj ličnosti. To je poštovanje tradicije. Ne smijemo se zatvarati u naše krugove i izolovati od ostalog naroda", smatra Bešović.

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније