Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Izvor: rtcg.me [ Autor: I. P. ]

06. 08. 2020. 07:55   >>  10:29 2

KOD CETINJA

Evo kako je otkrivena Lipska pećina

Lipska pećina, koja je jedina valorizovana pećina u Crnoj Gori, danas je jedna od najznačajnijih turističkih atrakcija u našoj zemlji, ali malo poznata činjenica da je otkrivena tako što ja pas upao kroz jamski otvor.


To je u Jutarnjem programu saopštila direktorica marketinga Lipske pećine Milena Raičević.

"Na kraju su mještani otkrili da se tu nalazi speleološki objekat. Ono što jeste zanimljivo je da naši posjetioci, kad im ispričamo tu priču, često pitaju je li pas preživio. Pas je preživio, tako su mještani otkrili pećinu, jer je on uspio da izađe na drugo mjesto u odnosu na mjesto na kom je ušao", kazala je Raičević za Televiziju Crne Gore (TVCG).

Upravo tada su, kaže, mještani počeli da istražuju, i otkrili su predivne galerije i dvorane Lipske pećine.

Inače, Lipska pećina ima tri ulaza: jamski, kroz koji je otkrivena, zatim vještački koji se danas koristi da bi se ušlo u Lipsku pećinu.

"I njega je otvorila austrijska vojska kad je boravila u Crnoj Gori, i na kraju postoji ulaz koji je nekad bio aktivan ulaz, odnosno izlaz rijeke Cetine, ali su ti ostaci fosilizovani, i danas mi ne znamo šta se tačno na kraju tog kanala. Pa postoje priče uvijek da li je medveđa jazbina, da li ikona koja krasi pećinu. Sve te priče i legende očekuju naše posjetioce", istakla je Raičević.

Lipska pećina dobila je ime po krošnjama lipe koje su prekrivale taj predio ranije.

Turistima u ponudi dvije ture

Turistima su na raspolaganju pećinska i avanturistička tura: "Pećinska je osnovna, za koju se odlučuje najveći broj posjetilaca, koji žele da se kreću uređenom stazom".

"Ona je prilagođena za svaki uzrast. Avanturistička je napravljena za mali broj ljudi koji žele da nešto više istraže pećinu. Oni dobijaju posebnu opremu za to", istakla je Raičević.

Sve ture počinju sa parkinga, gdje mogu bezbjedno ostaviti svoja vozila.

Trajanje pećinske ture jedan sat, dok je avanturistička tura nešto duža, jer sve zavisi od samih posjetilaca.

Tempratura u pećini je između osam i 12 stepeni, zbog čega se posjetiocima preporučuje nošenje toplije garderobe: "Sa prvim snijegom na Cetinju zatvaramo Lipsku pećinu".

Cijena ulaznica

Posjetioci u Lipsku pećinu sada mogu ući po sniženim cijenama, jer je na snazi popust od 30 odsto, koji će važiti svakog vikenda do kraja avgusta mjeseca.

"Vikendima je cijena karte za odraslu osobu 7,6 eura, zatim za djecu od pet do 15 godina cijena karte je 4,5 eura, a za djecu ispod pet godina ulaznica je 70 centi. Povoljnost nudimo i za porodice, pa porodični paket za roditelje sa troje djece do 15 godina košta 20,9 eura", istakla je Raičević.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније