Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.Mi.

06. 08. 2020. 13:23 >> 13:27
3

GAJEVIĆ

''Nema ekološke države sa rijekama u cijevi''

Jedna od najvećih pošasti koja posljednjih godina hara Crnom Gorom su graditelji malih hidroelektrana. Nevjerovatno je da i pored velikog otpora, kako lokalnog stanovništva, ekoloških aktivista, tako i svih građana Crne Gore koji vole svoju zemlju i misle joj dobro, radovi ne staju, saopštila je Jasna Gajević, kandidatkinja za poslanicu iz Platforme ''Crno na bijelo'', koju predvodi Građanski pokret URA.

Platforma “Crno na bijelo” čiji je jedan od konstituenata Građanski pokret URA koji je dio asocijacije Zelenih Evrope, snažno je opredijeljena za borbu da Crna Gora postane ekološka i u realnosti, a ne samo na papiru, saopštila je Gajević.

Kako ističe, izgradnja malih hidroelektrana je zločin prema prirodi.

''To su odavno uvidjeli oni koji su prvi došli na tu ideju. U mnogim zemljama se one već ruše. I pored njihovih iskustava i preporuka da se sa ovom praksom prekine, sve više naših rijeka se pakuje u cijevi”, kazala je Gajević.

Ona smatra da Vlada Crne Gore, po starom običaju, u negativnim praksama ide mnogo dalje.

,,Ne samo da i dalje grade nego su osmislili model po kom tu gradnju mi finansiramo, mi plaćamo podsticaj, a profit ide prijateljima, drugovima, kumovima. Najčešće porodici. Rijeke prisvajaju oni kojima do momenta dobijanja koncesije noga nije kročila u te predjele. Premijer Marković, iako rođen u Mojkovcu, priznao je da nikada nije vidio rijeku Lještanicu koja teče pored Tomaševa. Kada je prvi put ugledao na slici, iznenadio se ljepotom rijeke i obećao da će se ona sačuvati. Samo nekoliko mjeseci kasnije, Agencija za životnu sredinu je dala pozitivno mišljenje na elaborat mHE Lještanica”, rekla je Gajević.

Ona poručuje da ovih dana svjedočimo velikom broju kamiona koji voze cijevi koje će da zarobe neke nove rijeke, a trenutno su na meti kolašinske rijeke Čestogaz, Ljubištica i Crnja.

''Cijevi su spremne. U sred parka prirode Komovi. Sva dosadašnja iskustva su pokazala da od malih hidroelektrana korist ima samo vlasnik, a štetu trpimo svi mi”, upozorava Gajević.

Kako je istakla iz platforme “Crno na bijelo” učiniće sve što budu mogli da ostave rijeke da teku i služe lokalnom stanovništvu i svim ljubiteljima prirode.

''Pozvaćemo naše prijatelje iz Zelenih Evrope da nam i oni pomognu u sprečavanju ovog i ostalih ekocida koje svakodnevno vrše oni koji su državu proglasili “ekološkom”, a u praksi rade sve suprotno tome. Nema ekološke države sa rijekama u cijevima”, zaključila je Gajević.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније