Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

TVCG

07. 08. 2020. 20:27 >> 21:14
3

UREDNIŠTVO TVCG

"Nijesu se sporile činjenice iz biografije Jovovića"

Povodom priloga u Dnevniku koji je sadržao reakcije na odluku nadležnih organa u Beogradu da se jednoj od ulica u Zemunu dodijeli ime Blagoja Jovovića, u ime porodice se oglasio Ognjen Jovović. On smatra da se Javni servis jednostrano, neprofesionalno i van kodeksa novinarske profesije bavio Blagojem Jovovićem, nastojeći da ga, sa svojim gostima iz priloga, predstavi u duhu aktuelne crnogorske političke stvarnosti i političke ostrašćenosti. Povodom reagovanja Ognjena Jovovića oglasilo se i uredništvo TVCG.

Jovović navodi da su sagovornici Dnevnika nekompetentni i profesionalno nepozvani da govore o toj temi. Navodi i da fotografije, koje su korišćene nijesu autentične i da se na njima ne nalazi Blagoje Jovović.
 
Jovović takođe smatra da je TVCG bila u obavezi da kontaktira i drugu stranu, prije svega članove porodice Blagoja Jovovića u Danilovgradu i Argentini, te da koristi i druge meritorne izvore informacija i kako ističe, mnogo kompetentnije i znavenije sagovornike.

U reagovanju se navodi da je Blagoje Jovović izvršio atentat na Antu Pavelića, te da je osvetnik koji je svoj život i imetak založio da presudi onome ko je u Jasenovcu, kako navodi Ognjen Jovović, jugoslovenskom Aušvicu, najstrašnijim mukama umorio preko 700 hiljada Srba, Jevreja, Roma i pripadnika drugih naroda. Dalje se navodi da je Blagoje Jovović u atentatu na Pavelića preduhitrio više značajnih obavještajnih službi, te da je to činjenica koju niko nije demantovao.

U tom smislu Ognjen Jovović tvrdi da je Blagoju ponuđen čin pukovnika i povratak u Jugoslaviju i mjesto direktora hotelskog kompleksa, uz uslov da prihvati da se objavi da je atentat izvršen u organizaciji državnih službi.
 
Pojašnjavajući ulogu Blagoja Jovovića u Drugom svjetskom ratu, u reagovanju se ističe da je on kao partizan bio ranjen u bici na Pljevljima, a da je partizane napustio kada su počela takozvana “lijeva skretanja”.

U reagovanju Ognjen Jovović negira da je Blagoje učestvovao u strijeljanju Skojevaca na Lazinama. Navodi i da je Blagoje prilikom dolaska u Crnu Goru 1998. imao susrete sa narodnim herojem Vladom Božovićem i Mihailom Brajovićem, što je po njegovom mišljenju dovoljno da se demantuje prilog Televizije Crne Gore, a Blagoja pokaže kao autentičnog, časnog i hrabrog čovjeka, sa ovih prostora, koji je, kako navodi, učinio časno i junačko djelo i osvjetlao obraz Crnoj Gori i stavio na pijedestal borbe protiv fašizma.

Reagovanje TVCG 

Televizija Crne Gore nije imala namjeru da se u prilogu detaljno bavi životopisom Blagoja Jovovića, koji je prešao put od partizana, ranjenog u bici na Pljevljima, do pripadnika bjelopavlićke četničke brigade i učesnika bitaka koje su se vodile protiv partizana od Dalmacije do Kosmeta i od Bosne do Jadranskog mora, kako se navodi u biografiji na internetu.

Naprotiv, Blagojem Jovovićem bavili smo se kao paradigmom odnosa susjedne države prema Crnoj Gori, koja u svakoj prilici nastoji da afirmiše, blago rečeno, kontroverzne istorijske ličnosti iz Crne Gore, čije su zasluge upitne, sa stanovišta antifašističkih vrijednosti, koje su temeljna odrednica savremene crnogorske državnosti. U tom smislu, takozvana druga strana ne može biti porodica, jer se nijesu sporile činjenice iz biografije Blagoja Jovovića.

Što se fotografija tiče, korišćen je materijal dostupan na internetu i objavljen uz ime Blagoja Jovovića na brojnim portalima u regionu.

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније