Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Dan

08. 08. 2020. 09:06   >>  09:07 2

PROBLEMI AUTOPREVOZNIKA

Zbog visokih taksi prijete blokadom puta

Autoprevoznici iz Crne Gore koji prevoze robu na Kosovo, od juče osiguranje za tu zemlju plaćaju po novim, odnosno većim tarifama. Prema informacijama iz rožajskog Udruženja autoprevoznika-Kula, koje broji preko stotinu članova, kosovske institucije su promijenile cjenovnik, pa umjesto 307 eura, koliko su plaćali za ulaz na Kosovo u trajanju od tri mjeseca, od juče su prinuđeni da za isti novac, odnosno 305 eura plaćaju ulaz za period od svega dva mjeseca, piše Dan.

Sabahko Hodžić u ime svojih kolega ističe da je novi namet kosovskih vlasti kap u prepunoj čaši obaveza koje, kako naglašava, u vrijeme pandmije, dodatno ugrožava poslovanje crnogorskih kamiondži]a.

“Od juče su kosovske vlasti ukinule plaćanje osiguranja na tri mjeseca i uvele novu tarifu plaćanja na dva mjeseca za iste pare. Ovo je zaista prevršilo svaku mjeru, na ovim putem pozivamo odgovorne u Crnoj Gori da hitno riješe ovaj problem. Iako naše kolege iz susjednih država ne plaćaju ili plaćaju vrlo mali iznos osiguranja prilikom ulaska na Kosovo, mi smo za razliku od drugih i dosad plaćali izuzetno visoke takse, ali mjera koja je juče stupi la na snagu je porazila svaku našu želju za radom na ovakav način. Ovo je neizdrživo za nas posebno u ovom vremenu kada nemamo mnogo posla”, kazao je Hodžić, koji je u ime svojih kolega iz Rožaja a uz podršku autoprevoznika iz Bara, Bijelog Polja i Nikšića, najavio protest.

“Tražimo da nam se omogući da 500 eura plaćamo na godišnjem nivou. Ukoliko protest ne urodi plodom, odnosno razrješenjem ove situacije, organizovaćemo blokadu puta prema Kuli i tamo ostati sve dok se ne udovolji našem zahtjevu. I dosad smo plaćali previsoke tarife koje su godišnje izosile oko 1.300 eura dok ćemo no novoj tarifi morati da plaćamo preko 1.900 eura što je ogromni namet na naša pleća. Na ovaj način nam ostaje vrlo mala zarada, na ćemo morati da preispitamo interese u ovom poslu”, kazao je Hodžić.

Ističu i da Kosovo ima dogovor sa svim državama u okruženju čiji autoprevoznici ne plaćaju ovolike namete.

“Samo mi iz Crne Gore moramo da plaćemo namete, a zbog čega je tako to ne znamo, osim da je to prepušteno nekakvim lobijima koji nam nameću ogroman teret. Mi znamo da srpskim vozačima ne može da se zabrani utovar iz Crne Gore ka Kosovu, ali odgovorni u našoj zemlji moraju učiniti napor da nam pomognu i riješe ovo za nas ključno pitanje za opstanak naših firmi poručuju”, kamiondžije iz Rožaja.

Ministarstvo saobraćaja da riješi problem

Autoprevoznici ističu da su zatražili prijem kod Osmana Nurkovića, ministra saobraćaja.

“Jedina solucija nam je Ministarstvo saobraćaja koje može da riješi ovaj problem. Crna Gora, pak, nije nijenjala tarife za kamiondžije sa Kosova koji će i dalje plaćati 320 eura za ulaz u našu zenlju. Na ovaj način oni su u velikoj prednosti u odnosu na nas što je zaista nerealno i oni će nam biti ubuduće nelojalna konkurencija”, smatraju autoprevoznici iz Rožaja.

Ističu da su im i vozači iz Srbije nelojalna konkurencija jer im je dozvoljeno da vrše prevoz iz Crne Gore na Kosovo bez plaćanja osiguranja.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније