Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: J.B.Č. [ TVCG ]

09. 08. 2020. 16:22   >>  19:39 21

MJEŠTANI

Otkriti autore grafita i adekvatno ih kazniti

U beranskim naseljima Hareme, Talum i mahala Obalsko, naseljenim, uglavnom, bošnjačko-muslimanskim stanovništvom, jutros su na zidovima kuća osvanule poruke mržnje, uz portrete četničkih vođa. Mještani apeluju na državne organe da ih zaštite, otkriju počinioce i adekvatno kazne.

Zastrašujuća poruka osvanula je jutros na fasadama brojnih kuća čiji su vlasnici muslimani, bošnjaci u više beranskih naselja.

Jasmin Mećuhukić iz Mahale jutros je neprijatno iznenađen i zgrožen onim što je vidio na fasadi svoje porodične kuće. Nije, kaže, mogao da vjeruje svojim očima.

"Ovo je stvarno katastrofa, ovo ne bio trebalo ovako da pišu jer mi se ovdje u Crnoj Gori osjećamo da smo Crnogorci a ne Turci i ne znam kako nas više nazivaju", kazao je Mećuhukić.

Nije to jedina kuća u Mahali na kojoj je osvanuo takav natpis.

"Ima u našoj ulici još dvije kuće koje su takođe ispisane ovakvim znakom. Iznenadili smo se pravo da Vam kažem", dodao je Mećuhukić.

Četnički grafiti osvanuli su i u naselju Heremi. Safet Beganović kaže da se nakon svega više ne osjeća bezbjednim.

"Osjećam se veoma ugroženo, katastrofalno, ja ne znam, nijesam zaslužio da mi se to radi pred moju kuću. Očekujem sjutra baciće mi bombu. Im četvoro unučadi maloljetnih, niti radio sin, niti snaha, 125 eura je penzija", kazao je Beganović.

Većina stanovnika Mahale i Harema su starograđani koje nikada, kažu, nije zanimalo ko je koje vjere i nacije. Zato ovo doživaljavaju strašnim.

"Stvarno sramota. Mi se ne osjećamo Turcima nego Crnogorcima. Ja mislim da je to sramota", kazao je Faruk Pićurić. 

"Hareme nije prepoznato po ovakvim nacionalističim ispadima. ovo je mješovita sredina gdje vjekovima žive ljudi svih vjera i nacija", dodao jeBogdan Joksimović. 

Uvredljivi grafiti osvanuli su i na više lokacija u naselju Talum. Jedan u neposrednoj blizini beranske bolnice u međuvremenu je prekrečen.

"Građani su uznemireni, uplašeni, ovakvim grafitima. To su grafiti koji sadrže poruke uvredljive i prijeteće sadržine, pogotovo sve te prijeteće sadržine odnose se Muslimasko-Bošnjačko stanovništvo", dodao je Faruk Dervišević. 

Mještani ovih naselja apeluju na nadležne da ih zaštite jer h ovi grafiti vraćaju u vrijeme 90-ih kojih ne žele ni da se prisjećaju. Nadaju se da će otkriti počinioca ili više njih i adekvatno ih kazniti.

Krsto Čabarkapa, TVCG

 

Пратите нас на

Коментари21

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније