Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

13. 08. 2020. 07:38   >>  08:29 3

MARKOVIĆ PIŠE

Mojkovac bio i ostao važan dio Crne Gore

Veoma je dug put od varoši do razvijenog grada. A kad nešto traje dugo, i mjeri se decenijama ili vjekovima, onda to nerijetko biva prekidano ratovima, nemaštinom, epidemijama...Mojkovac je dijelio sudbinu sličnih mjesta Balkana, koja, iako na obroncima planinskih masiva, takoreći u netaknutoj prirodi, svoj razvoj nijesu temeljila na turizmu, proizvodnji hrane i drugim održivim djelatnostima, već na nekom od vidova teške i eksploatacione industrije.Uprkos svemu što je prošao u posljednjih sto godina, danas, ipak, možemo reći da je ovo lijepo planinsko mjesto, u kojem je prijatno živjeti i koji ima jasnu i izvjesnu razvojnu perspektivu.

Piše: Duško Marković

Prošlost Mojkovca je duga, kompleksna i slojevita. Isprepletana brojnim osvajačima i zadesima, ali ništa manje i znamenitim ljudima i događajima. Zbog toga će mnogi istorijski aspekti biti dati upravo u ovom broju „Komune,“ pa će i na ovaj način, njihovo trajanje i dostupnost biti očuvano i dostupno generacijama koje dolaze.

Iako sa današnje distance možemo različito posmatrati višedecenijski privredni i društveni život negdašnje varošice na razmeđu Sinjajevine i Bjelasice, ipak činjenice govore da je Mojkovac u decenijama poslije Drugog svjetskog rata zauzimao značajno mjesto na privrednoj mapi Crne Gore.

Generacija kojoj pripadamo uvidjela je da Mojkovcu trebaju drukčiji razvojni sadržaji i novi ekonomski modeli. Da mu, prije svega, treba izdašna podrška i pomoć – kako bi se saniralo ono što je teška industrija, dominantno rudarska i drvna, devastirala… Kako bi se sačuvala priroda i najvažniji resursi - za vrijeme i generacije koje dolaze.

Zbog takvog zaokreta, zbog vizije onih koji su znali za bolji i savremen put, sadašnji Mojkovac svojim stanovnicima nudi brojne razvojne i društvene perspektive.U toku je izgradnja novih privrednih objekata, primjerenih potrebama današnjeg čovjeka. Sa naročitom pažnjom i nestrpljenjem iščekuje se puštanje u rad skijališta „Žarski“, koje je dugogodišnji san mnogih generacija Mojkovčana.Sudeći po intenzitetu radova na ovom lokalitetu, već se nazire i mjesec i dan kada će ovaj san postati java, odnosno kada će se prvi skijaši spustiti mojkovačkom stranom Bjelasice. U to više niko ne sumnja, jer je sadašnja Vlada, na sličan način, već otvorila novo skijalište u Kolašinu, a na bjelopoljskoj strani Bjelasice gradi još jedan zimski centar, na lokalitetu Cmiljača.

Pored ovoga, u Mojkovcu se grade i brojni važni objekti, putevi i saobraćajnice, kao i druga neophodna infrastruktura. U razvojnoj agendi posebno mjesto pripada “biznis zoni”, koja će u najskorije vrijeme postati sjedište nekoliko renomiranih domaćih i inostranih kompanija.

Buduće kompanije iz “biznis zone”, uz hotelske i turističke objekte na skijalištu Žarski i u samom gradu, garantuju na stotine novih radnih mjesta koja su nasušna potreba Mojkovca i njegovih žitelja. A to je i najbolja garancija za ostanak ljudi u svojim domovima, i na svojim ognjištima. I novi motiv da svoju ličnu i profesionalnu budućnost vežu za ovu sredinu i grad u kojem su rođeni.

Treba pomenuti i savremeni izgled grada, koji Mojkovac po mnogim ocjenama svrstava u jednu od najbolje uređenih opština sjevera Crne Gore. Na svakom koraku se vidi da opštinske vlasti svoj posao rade valjano, posvećeno i ažurno. Čist i uređen grad nije samo dužnost prema njegovim stanovnicima, već i svojevrsna obaveza i odnos gostoprimstva prema turistima i svima koji u njega dođu.

***

U istorijskom, kulturnom i tradicionalnom smislu, Mojkovac je bio i ostao važan dio Crne Gore, njene duhovnosti i identiteta. On je grad uglednih antifašista, patriota i političara, književnika i sportista… Svi oni dali su i ugradili dio sebe u ovaj grad i kraj, ali i u svoju državu Crnu Goru, čija je nezavisnost i posebnost u Mojkovcu čuvana i njegovana sa naročitom pažnjom i patriotizmom.

Svojom slobodarskom tradicijom u Velikom ratu, tekovinama antifašizma u Drugom svjetskom ratu i ovovjekovnim težnjama za evopeizacijom i civilizacijskim vrijednostima, Mojkovac je davao istinski doprinos Crnoj Gori. A uvijek i u svakom vremenu – iskreno, cjelovito i patriotski.

Od obnove nezavisnosti 2006. godine, Mojkovčanke i Mojkovčani daju snažnu podršku demokratskim stremljenjima naše Države, njenoj unutrašnjoj i vanjskoj emancipaciji i po tome su prepoznati u Crnoj Gori.Dakle, poslije decenija življenja životom varošice, pred nama je grad koji krupnim koracima grabi ka budućnosti.

Grad koji je bio i ostao garant nepobjedivosti, trajanja, i vječnosti Crne Gore!

(Autor je predsjednik Vlade Crne Gore, koji je tekst specijalno napisao za tematski 36. broj časopisa Komun@ koji je u cjelosti posvećen Mojkovcu, povodom 13.avgusta-Dana Mojkovca a za potrebe citiranja povodom Dana Opštine Mojkovac.)

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније