Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Izvor: rtcg.me [ Autor: I. P. ]

13. 08. 2020. 08:06   >>  17:25

GSS

Zbog korone manje posla za spasioce na planinama

Iako je sezona planinarenja uveliko počela, pripadnici Gorske službe spašavanja imaju mnogo manje posla nego ranijih godina, jer je zbog situacije s novim virusom korona manji broj posjetilaca na crnogorskim planinama, kazao je načelnik službe Željko Loncović.


"Samim tim manji je broj povređivanja. Bilo je akcija ove sezone, nijesu bili vezano za planinarenje, već za speleološke objekte, i jedna sa tragičnim, a jedna srećom sa dobrim ishodom", rekao je Loncović u Jutarnjem programu TVCG.

Govoreći zašto dolazi do ovakvih situacija, Loncović pojašnjava da je uglavnom u pitanju neznanje.

"Većina ne prihvati planinu sa svim svojim pravilima koja važe tamo, nego pravila iz urbane sredine pokušaju da primijene na planini. To je jedan broj, a drugi broj, to vam je kao u saobraćaju, znaju sva pravila u saobraćaju, ali ih ne poštuju.I onda se dešavaju nesreće", rekao je Loncović.

Vodič je, kaže, rješenje svih problema, jer on vodi tempo, vodi račima o načinu kretanja i opremi...

"Postoje licence, a u Crnoj Gori postoji i zvanje 'planinski vodič', za koji se uči i polaže. Licenca postoji, zavisno od kategorije koju vodi, postoji osam kategorija od lakih planinskih staza do alplinističkih uspona", rekao je Loncović.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније