Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.M. [ Portal RTCG ]

14. 08. 2020. 17:36   >>  20:00 9

ĐUKANOVIĆ

Država potpuno čista u slučaju "Možura"

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović saopštio je, tokom posjete Cetinju, da je u slučaju "Možura" sve besprekorno zakonito odrađeno, i odgovorno tvrdi da u Crnoj Gori nema ni jednog krivca za tu aferu. Istakao je da opozicija, dio nvo sektora i dio medija pokušavaju da oštete autoritet predsjednika države, ne štedeći ni državu.

"Vjerujem da takve priče više nikog ne iznenađuju, vrijeme je predizborne kampanje, to je već postalo dio tradicije našeg političkog života u Crnoj Gori. Naši politički konkurenti svjesni svojih deficitarnih snaga da ostvare cilj koji žele, pookušavaju da proizvodnjom afera naude DPS-u a onda i meni," rekao je predsjednik Crne Gore.

On kaže da cijela Crna Gora svjedoči koliko je bilo takvih afera i kako je svaka završila.

"Nema tu ništa novo, ovo je jedna afera iz takvog repertoara. To radi trougao destrukcije u odnosu na aktuelnu vlast. Opozicija, nvo sektor i dio medija pokušavaju udruženo da oštete aurtoritet predsjednika države, ne štedeći ni državu. Uvijek ih vodi isti rezon  valjda će sad ovo biti dovoljno da oštetimo autoritet vlasti, poziciju predsjednika," naveo je Đukanović. 

Istakao je da je Ministarstvo ekonomije saopštilo činjenice koje su već relevantne.

"U jednom dijelu tog perioda bio sam predsjednik Vlade i savršeno dobro vladam svakom činjenicom. Nijesam ni našao zashodno da reagujem, jer iza toga stoji samo destrukcija koja se medijski sistematski spinuje," naveo je on.

Sve je u tom procesu urađeno besprekorno zakonito, jasan je Đukanović.

"Zakonito je odabran prvi koncesionar. Suočili smo se sa problemom da on ne može da završi investiciju u predviđenom roku, bila je to renomirana kompanija iz Španije. Poželio je da dobije ili novog partnera, ili da proda svoja koncesiona prava u skladu sa propisima iz našeg pravnog sistema. Država je učestvovala u donošenju odluke o promjeni ugovornih strana u tom poslu. Uslov naš je bio da se partner može promijeniti samo ako je iz tog renomea kao i prethodno odabrani, na sreću dobili smo državnu kompaniju iz članice EU, "Enemaltu". Nakon detaljnog sagledavanja njihove ponude, saglasili se i donijeli ugovor, u kojem smo se dogovorili da je rok od 60 dana da dođe do promjene činjeničnog stanja u privrednom registru, što se i dogodilo. "Enemalta" je preuzela koncesiona prava i sve je rezultiralo završetkom investicije dvije godine kasnije. Tako da danas imamo jedan novi proizvodni energetski subjekt u CG. Na prigovore da je time favorizovan taj novi proizvođač, time što je dobio mogućnost da prodaje električnu energiju, odgovor je vrlo jednostavan i on je već saopšten. Tačno je da je pet miliona godišnje se subvencionira cijena električne energije za taj kapacitet proizvodnje, nakon tih 12 godina donosi 60 miliona, nakon toga mora da ga rekonstruiše i preda državi Crnoj Gori, mislim da je on vrijedan 78 miliona eura. Jasna je računica da država tu nije ništa izgubila, naprotiv dobila je novi kapacitet, nova radna mjesta, novu energetsku snagu," istakao je on.

On je istakao da država nije ništa izgubila u tom poslu nego je na dobitku jer je to vrijedna investicija.

"Sve ostalo što se  konstruiše na tu priču je plod, rekao bih, najpoganije mašte, koja se nažalost nastanila u dijelu crnogorske javnosti, gdje se pokušavaju neke sumnje sa Malte povezati sa Crnom Gorom, a sve kako bi naudili vlasti", naveo je Đukanović.

"Država Crna Gora ne zna ništa o tome i ne može imati nikakve veze sa tim. Naš jedini partner u toj priči je bila njihova državna kompanija. Šta su oni radili, da li su nešto radili i da li ima ikakvog smisla to što su pokrenute te optužbe protiv njih na Malti, sve to treba da odgonetnu njihovi državni organi, njihovi istraživački novinari. Mi smo zainteresovani da kao odgovoran partner da damo sva moguća saznanja, ali ne možemo da damo ono što nemamo, što ne znamo i što se dešavalo potuno mimo nas. Ni jedan  pojedinac iz države Crne Gore ni tada ni danas ne može snositi nikakvu odgovornost ," istakao je Đukanović.

 

Prilog Dijane Drašković, TVCG

 

 

 

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније