Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

18. 08. 2020. 12:45 >> 12:48
5

SRPSKI NACIONALNI SAVJET

Srpskim organizacijama manje od jedan odsto za projekte

Trend da se srpskim organizacijama od državnih institucija daju sredstva manja od jedan odsto od predviđenih, nastavio se i 2020. godine, ističu u Srpskom nacionalnom savjetu.

Kako napominju, već više godina upozorava na zloupotrebe državnih institucija i fondacija u Crnoj Gori koje su u skladu sa Ustavom dužne da se bave zaštitom nacionalnog, kulturnog, jezičkog i vjerskog identiteta, posebno u raspodjelu sredstava naminjenih manjinskim organizacijama. Posebno su zloupotrebe vidljive u radu Ministarstva kulture Crne Gore, Ministarstva za ljudska i manjinska prava i naročito Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava.

Kako ističu u saopštenju Srpskog nacionalnog savjeta, fondacije Ministarstva za ljudska i manjinska prava i Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava, u protekle tri godine podijelile su više od pet miliona eura, od čega je organizacijama i pojedincima srpskog naroda u Crnoj Gori, koji čine više od šezdeset odsto korisnika tih fondacija, pripalo manje od jedan odsto.

"Ovakve zloupotrebe, pa i u izbornoj godini, protekle su bez reagovanja međunarodnih organizacija, nevladinog sektora, ali i aktuelne opozicije u Crnoj Gori, iako je očigledno da su se ta sredstava dijelila isključivo povjerenicima partija vladajuće koalicije, kao i da u komisijama za raspodjelu sredstava nije bilo nijednog predstavnika srpskog naroda. To najbolje govori posljednja Odluka o raspodjeli sredstava za 2020. godinu Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava, koju Vam u prilogu dostavljamo, gdje je od ukupno podijeljenih 1.128.315 eura prepoznatljivim srpskim organizacijama, za projekat TV serijal 'Srpska kulturna scena u Crnoj Gori', pripalo 4.400 eura, što je 0,3 odsto od ukupnih sredstava. Nevjerovatni su primjeri diskriminacije srpskih organizacija koji se jasno ogledaju u tome da je hrvatskom radiju 'Duks' za njegov program na jednoj frekvenciji opredijeljeno 35.000 eura, 'Romskom radiju', takođe za jednu frekvenciju, 24.000, a da Srpskom radiju, sa devet frekvencija, koji pokriva gotovo čitav prostor Crne Gore, nije opredijeljen nijedan cent", napominju u Srpskom nacionalnom savjetu.

Sličan je slučaj, kako dodaju, i da je muslimanskom časopisu "Glas Mrkojevića" opredijeljeno 15.000 eura, "Hrvatskom glasniku" 12.000 eura, a "Srpskim novinama", jedinom časopisu relativno većinskog naroda u Crnoj Gori, nijednog centa.

"Uočljivo je da je značajnu podršku dobio veliki broj novih knjiga, predviđenih za štampu, ali tu nije bilo mjesta za izdanja Književne zadruge Srpskog narodnog vijeća, jednog od najproduktivnijih izdavača u Crnoj Gori, iz razloga što se kroz rad ovog izdavača baštini očuvanje srpskog jezika i ćiriličnog pisma. Sve ovo ukazuje na beskrupuloznu diskriminaciju srpskog naroda i srpskih organizacija, koje su prinuđene da se za pomoć obraćaju Vladi Republike Srbije koja je omogućila da najznačajnije srpske medijske i kulturne organizacije još uvijek postoje i rade u Crnoj Gori", ističu u ovoj organizaciji.

Brutalno privilegovana raspodjela sredstava za kulturu, nauku i umjetnost, prisutna je, kako kažu, i u raznim ministarstvima i lokalnim samoupravama, pa se onda postavlja pitanje u kakvim se uslovima namjeravaju provesti predstojeći lokalni i parlamentarni izbori i šta srpski narod čeka na narednom popisu stanovništva početkom 2021. godine.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније