Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

19. 08. 2020. 19:59 >> 20:01
4

RODITELJI ZBUNJENI

Što prije donijeti smjernice o početku škole

Odluka Ministarstva prosvjete da školska godina počne 1. oktobra podijelila je mišljenja roditelja. Kako kažu u Udruženju Roditelji, većina smatra da je trebalo naći drugo rješenje, dok je mnogo onih koji misle da djecu ne treba izlagati dodatnim rizicima. Psiholozi upozoravaju da produžetak raspusta može imati negativne efekte na djecu ako vrijeme provode na internetu, pa apeluju na roditelje da im pomognu da kvalitetno ispune slobodne dane.

U nevladinoj organizaciji Udruženje Roditelja objašnjavaju da su mnogi roditelji odlukom nadležnih iznenađeni, ali i zbunjeni.

"Ne znaju zbog čega se mogu održavati izbori, otvarati granice, a ne može se iči u školu, na osnovu čega se zaključilo da će 1. oktobra biti bolje epidemiološke slike nego što je 1. septembar. Većina je onih, nešto ih je malo više koji smatraju da je trebalo naći neko drugo rješenje, a značajan je dio onih koji smatraju da je ovo ispravna odluka i da djecu ne treba izlagati dodatnim rizicima", kaže Kristina Mihailović, izvršna direktorica NVO Udruženje Roditelji.

A, kako produžetak raspusta ali i to što od marta nijesu bili u školskim klupama može uticati na djecu,pitali smo psihologe.

"Djeca sa kojima sam ja u kontaktu, njima sve ovo prija, oni su u nekom miru, nemaju pritiska nemaju obaveza. Ono što je jako rizično što primjećujem jeste da djeca jako puno vremena provode na mobilnim telefonima igrajući igrice i slično. S druge strane može imati efekta da djeca izgube neke radne navike i slično", navodi psihološkinja Vesna Kraljević.

Zato,poručuju psiholozi, roditelji imaju ključnu ulogu da djeci na kvalitetan način ispune slobodno vrijeme, ali i da im pomognu da se prilagode novonastaloj situaciji.

"Ovo je jako dobra prilika da se nauče kakav je život zaista od malih nogu. Život je nepredvidljiv, a ovo je kriza koja će im se dešavati. A svaka kriza je šansa za rast i razvoj. Neka istraživanja pokazuju da ljudi koji se u ranoj mladosti i djetinjstvu susreću sa nekim teškoćama kada ih uspješno prebrode kasnije u životu su mnogo bolji i efikasniji u životu", ističe Kraljević.

Iz Udruženja Roditelji apeluju na nadležne da što prije donesu konkretne smjernice i da posebno vode računa o roditeljima koji moraju da rade.

"Vrlo je važno da imamo konkretniju sliku što prije da možemo da se pripremimo, da se te informacije daju svim roditeljima i da se roditeljima u problemu zbog posla ili su u jedno roditeljskim porodicama da se mora nači rješenje za njih", poručuje Mihailović.

Kako će izgledati povratak u škole i vrtiće resorno ministarstvo trebalo bi da saopšti narednih dana. Od zemalja regiona, školsko zvono 1. septembra oglasiće se jedino u Srbiji, gdje će niži razredi pohađati nastavu u prijepodnevnoj smjeni , dok će učenici viših razreda ići poslije podne, časovi će trajati 30 minuta, biće obavezno nošenje maski, a sva odjeljenja veća od 15 đaka dijeliće se na grupe. Roditelji će moći da biraju da li će djeca moći da uče on line ili će prisustvovati časovima.

U školske klupe 7. septembra vratiće se đaci iz Hrvatske ali nije još poznato pod kojim uslovima. Povratak u škole u septembru planiran je u većini evropskih država.

Biljana Rovčanin, TVCG

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније