Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

23. 08. 2020. 19:34   >>  19:35

WWF ADRIA APELUJE

Obustaviti gradnju mHE širom CG

Nevladina organizacija WWF Adria saopštila je da je gradnja malih hidroelektrana (mHE) širom Crne Gore, stihijska, društveno-ekonomski neopravdana te finansijski štetna, te da s razlogom ne prestaje da izaziva proteste i protivljenje mještana, navodi  Milija Čabarkapa iz WWF Adrije.

 

Divlji potoci i male planinske rijeke izvor su života i temelj opstanka našeg društva, ali im, kaže on, prijeti trajni nestanak zbog izgradnje mHE na njihovim tokovima. Neke su već, kaže Čabarkapa, trajno izgubljene zbog interesa privatnih investitora.

“Izgradnja malih hidroelektrana na crnogorskim rijekama i potocima, dovodi do ubijanja osnovnih uslova za život sadašnjih i budućih generacija i svakog potencijala za održivi razvoj. Sve za račun nekolicine privatnih investitora, kojima građani Crne Gore, kroz račune za električnu energiju isplaćuju milione eura. Zauzvrat, mi građani ćemo dobiti mrtve rijeke, dok su naši preci uživali u čitavoj velikoj klavijaturi vrijednosti rijeka - koje su život značile. Ako se izgradnja mHE ne zaustavi, potomcima će ostati suva i izmučena korita i sjenke nekad veselih i divljih rijeka i potoka”, napominje Milija Čabarkapa iz WWF Adrije.

On kaže da posebno zabrinjava to da nadležne crnogorske institucije nijesu imale nikakav vid reakcije nakon što je tokom prošle godine WWF Adria javno objavila, te na adresu Vlade i Ministarstva ekonomije dostavila pravnu analizu o gradnji mHE koja je pokazala da su zaključeni koncesioni ugovori sadržali preko dvadeset nezakonitosti i nepravilnosti.

„Izostanak kriterijuma za povlastice koje plaćaju potrošači, fiktivne odredbe o sredstvima za investicije, nepredviđenost izgradnje mHE u planskim dokumentima i davanje čitavih vodotoka u koncesiju, izostanak konsultovanja javnosti o korišćenju voda ili javnih rasprava o godišnjim planovima za davanje koncesija, samo su neke od utvrđenih nezakonitosti i nepravilnosti. Takođe, ono što je veoma bitno jeste da projektima mHE nije dokazan javni interes, koji je osnov za dodjelu koncesija i obavljanje koncesione djelatnosti “, dodaje Čabarkapa.

Takođe, podsjeća javnost da su u prvoj polovini ove godine NVO Eko-tim i Akcija za socijalnu pravdu uz podršku WWF Adrije, podnijele Ustavnom sudu četiri Inicijative za ocjenu ustavnosti odredbi Zakona o energetici, koje se odnose na projekte malih hidroelektrana.

"Imajući u vidu da je pred Ustavnim sudom veći broj inicijativa o projektima mHE, te trenutnu nezavidnu situaciju u kojoj se nalazi cjelokupno crnogorsko društvo zbog izgradnje i eksploatacije mHE, to bi najviša sudska instanca u zemlji morala što prije da se izjasni o njima", navodi se us aopštenju.

Pozivali su Vladu Crne Gore da raskine koncesione ugovore o izgradnji mHE, a bez prava odštete za koncesionare, u svim slučajevima u kojima njihova realizacija kasni ili kada investitori nijesu obezbijedili finansijska sredstva.

Takodje, pozivali su Vladu da raskine koncesione ugovore o izgradnji mHE, u svim slučajevima u kojima u trenutku njihovog zaključenja nije postojala odgovarajuća planska dokumentacija, koja omogućava gradnju mHE na crnogorskim vodotocima.

“Vlada treba da preispita korišćenje koncesija u odnosu na već sagrađene mHE, a u svim slučajevima u kojima je ugrađenim cijevima uzeta voda iz korita rijeka i lokalno stanovništvo ostavljeno bez vode za osnovne potrebe, donese odluke o raskidima istih”, zaključuje Čabarkapa.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније