Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

23. 08. 2020. 12:54   >>  12:53 3

BOŠKOVIĆ NA GOLIJI

Položen vijenac na obnovljeni spomenik u mjestu Krstac

Ministar odbrane Predrag Bošković sa Udruženjem boraca NOR-a i antifašista Nikšića položio je vijenac na obnovljeni spomenik žrtvama fašističkog terora u mjestu Krstac, Golija.

 

Ministar je poručio da je, pored brojnih gubitaka u Prvom i Drugom svjetskom ratu, crnogorsko junaštvo ostavilo neizbrisiv trag jednog vremena, vremena časnog trajanja i opstanka.

"Crna Gora, a sa njom i Golija je kovana kao sablja na vatri od hiljadu bitaka, a hlađena suzama za deset puta više stradalih. Oni čijim se sjenima danas klanajmo položili su živote za antifašizam i dosanjanu slobodu Crne Gore. Pred sviješću o vlastitoj prošlosti i novim stremljenja bili su svjesni da nikakva žrtva nije jača od vjere u ideal o slobodi", kazao je ministar.

Podsjećajući na slavne podvige, Bošković je kazao da je u borbi za opstanak i život, izložena pritisku i napadima tuđinskim, napadana, paljena i uništavana, Crna Gora kroz vjekove trajala, živjela i bila slobodna.

"Crnogorski antifašizam ima duboki korijen, kao prirodni iskaz vjekova i stremljenja, on je samo nova riječ starog slobodarstva, zato mu ne treba „lomiti krila“ i međiti ga uskim vremenom od četiri godine, jer je crnogorski antifašizam više od svega - crnogorsko slobodarstvo kao konstanta u vjekovima", istakao je Bošković. 

Slobodan Mirjačić, predsjednik Udruženja boraca NOR-a i antifašista Nikšića kazao je da nakon 75 godina od poraza fašizma u svijetu i okruženju imamo iste slike i pojave kao pred početak Drugog svjetskog rata.
 

"Svakome je jasno da je fašizam pobijeđen, ali je jasno da nije uništen i da se u raznim oblicima često pojavljuje u raznim krajevima svijeta, pa i kod nas u Crnoj Gori. Ustaše, četnici, balisti i druge pristalice fašističkih ideja pojavljuju se, prekrajaju istoriju, podižu spomenike izdajnicima, proglašavaju krvoloke za svece, i to sve u prisustvu jednog broja ostrašćenih građana, podržanih od Srpske pravoslavne crkve", zaključio je Mirjačić.

Spomenik žrtvama fašizma u mjestu Krstac na Goliji obnovila je Vlada Crne Gore, zajedno sa Udruženjima SUBNOR i UBNOR i antifašistima Crne Gore i Nikšića.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније