Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M.Lj. ]

26. 08. 2020. 12:11   >>  12:11

KEI PRIPREMILA

Prevodilačke baze CG po najsavremenijim standardima

Crna Gora je kao kandidat za članstvo u Evropskoj uniji odgovorna za prevođenje i redakturu cjelokupnog evropskog zakonodavstva usvojenog do dana njenog pristupanja. Kancelarija za evropske integracije pripremila je novu prevodilačku bazu u skladu sa najsavremenijim evropskim standardima.

Nova baza je dostupna javnosti na http://www.eiprevod.gov.me/.

Iz KEI su objasnili da zakonodavstvo trenutno sadrži oko 160.000 strana Službenog lista EU.

“Ozbiljnost ovog poduhvata ne leži samo u ogromnom broju strana koje treba pripremiti, već i u složenosti cjelokupnog procesa. Ono što se pokazalo kao jedan od najvećih izazova i zahtjeva u ovom procesu jeste stvaranje crnogorske terminologije i prevodilačkih baza kao održivih i dugoročnih proizvoda pravne harmonizacije i procesa prevođenja evropske pravne tekovine”, navodi se u saopštenju.

Kako bi unaprijedila izuzetno važan proces prevođenja, KEI je, uz podršku Vlade Kraljevine Norveške i UNDP-a, unaprijedila svoje prevodilačke baze Monterm i Montekorpus ispunjavajući, kako su kazali, najsavremenije softverske standarde.

“Napravljena su brojna unapređenja i nove funkcionalnosti kako bi crnogorska terminologija i prevodilačke baze podataka mogle da se razvijaju u narednom periodu i zadovoljavaju potrebe lingvista i stručnjaka koji rade u državnoj upravi, kao i crnogorskih korisnika uopšte. Obje baze su dostupne javnosti na adresi http://www.eiprevod.gov.me/ “, navodi se u saopštenju.

Kako su objasnili, korpus evropskog zakonodavstva je izuzetno složen sistem, ne samo zbog svoje obimnosti, već i zato što se on uporedo razvija i postoji na 24 službena jezika EU.

“U svim jezičkim verzijama pravne tekovine lingvisti i pravnici teže jednom cilju, a to je da pravna tekovina ima jednako značenje na svim jezicima. Ovo predstavlja suštinu multilingvalne prirode pravne tekovine EU, zbog čega su u Briselu razvijene prevodilačke i pravne službe, informatički sistemi i baze podataka najveći te vrste u svijetu. Svaki službeni jezik EU mora imati precizno razrađenu terminologiju iz svih oblasti koje pravna tekovina obuhvata, pa je u te svrhe razvijena i najveća evropska terminološka baza IATE (Interactive Terminology for Europe)”, navodi se u saopštenju.

Po uzoru na evropsku terminološku bazu, Monterm je zamišljen kao višejezična terminološka baza nastala kao jedan od rezultata procesa prevođenja zakonodavstva EU na crnogorski jezik.

“Glavna svrha ove zbirke termina jeste uspostavljanje jedinstvene crnogorske terminologije iz širokog spektra stručnih oblasti koja bi služila kao stalni i pouzdan vodič najširem krugu korisnika, a naročito svim pojedincima i javnim institucijama uključenim u prevođenje zakonodavstva i pravnu harmonizaciju”, objašnjavaju iz KEI.

Montekorpus je zbirka tekstova i njihovih prevoda, tj. dvojezični (englesko-crnogorski) korpus.

“On nastaje u procesu prevođenja engleskih tekstova na crnogorski jezik i obrnuto, koji organizuje Odsjek za pripremu crnogorske verzije pravne tekovine EU u Kancelariji za evropske integracije. Za prevođenje tekstova i pravljenje memorija koriste se alati za računarski potpomognuto prevođenje, što predstavlja evropski standard koji Kancelarija za evropske integracije postepeno uvodi u crnogorsko prevodilaštvo”, navodi se u saopštenju-

Zahvaljujući bazama dostupnim na www.eiprevod.gov.me , KEI je omogućila efikasniju komunikaciju sa svim učenicima procesa evropskih integracija, prevodiocima, stručnjacima i pravnicima koji učestvuju u izradi i reviziji propisa, jezičkim redaktorima i svima onima kojima je neophodna usklađena terminologija u procesu usklađivanja zakonodavstva i pregovorima za članstvo u EU.

“Prema procjenama Generalne direkcije za prevođenje Evropske komisije, na stručnu terminologiju otpada čak 30 do 60 odsto teksta u specijalizovanim dokumentima. Stoga, sistematizacija te terminologije, ujednačavanje i objedinjavanje u jedinstvenu bazu podataka jeste imperativni zahtjev za sve zakonodavne i administrativne poslove u kontekstu evropskih integracija, a kasnije članstva” dodaju iz KEI.

“Korisnici treba da imaju na umu da Monterm, kao ni IATE, nije standardni internetski rječnik već terminološka baza koja se mijenja, raste i stalno ažurira, tako da i korisnici Monterma mogu doprinijeti njenom razvoju, što je upravo ono na što računamo”, dodaju iz KEI.

Monterm, kao i Montekorpus koncipirani su kao aplikacije otvorenog tipa, dostupne svima na internetu, s mogućnošću da svi zainteresovani građani pošalju sugestije u pogledu termina, definicija, referenci i ostalih opisnih kategorija, koje će terminolozi Kancelarije za evropske integracije  redovno analizirati i uzimati u obzir prilikom ažuriranja baze.

“U tom smislu naročito se nadamo odazivu lingvista, stručne i akademske javnosti, kao i studenata svih fakulteta, kako bismo zajedno gradili crnogorsku verziju evropskog zakonodavstva”, zaključili su iz KEI.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније