Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

31. 08. 2020. 13:38   >>  13:42 1

UMHCG I SAVEZ SLIJEPIH

Više od 60 odsto biračkih mjesta bilo nepristupačno

Osobe s invaliditetom (OSI) na juče održanim izborima u značajnoj mjeri nijesu mogle glasati samostalno, tajno i dostojanstveno, jer izborni organi i institucije nijesu omogućile ostvarivanje prava bez prepreka, navodi se u saopštenju Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore i Saveza slijepih Crne Gore.

Kako su istakli u saopštenju, više od 60 odsto biračkih mjesta bilo je nepristupačno osobama s invaliditetom, a ni sam izborni materijal nije bio dovoljno pristupačan.

"Na velikom broju biračkih mjesta bio je visoki prag, ili jedna, dvije ili čak i do deset stepenica. Neke osobe s invaliditetom, iako su otišle do biračkog mjesta, su morale glasati putem pisma zbog nemogućnosti ulaska unutra, dok je polica na nižoj visini zabilježena samo na jednom biračkom mjestu, gdje glasaju naši zaposleni i aktivisti. Zabilježen je određeni, ali ne dovoljan, napredak kada su u pitanju šabloni za glasački listić na način što su isti štampani u tamnoj plavoj boji (na kojoj teže ostaju otisci hemijske), ali s malim prorezima i jako malim prostorom između njih, bez oznaka rednih brojeva i naziva liste na Brajevom pismu.“, istakli su iz Saveza.

U ovim organizacijama naglašavaju da se svima, bez razlika mora omogućiti ostvarivanje prava pod jednakim uslovima i dostojanstveno.

"Ono što posebno zabrinjava jeste činjenica da se većina biračkih mjesta, preko 90 odsto njih, nalaze u javnim objektima i institucijama, od čega je značajan broj u objektima škola, a ovi objekti su još od 2008. morali biti pristupačni za osobe sa invaliditetom. Takav način tretiranja prava OSI je neprihvatljiv i mora biti promijenjen, ali i kažnjiv. Naši aktivisti najavili su tužbe za zaštitu od diskriminacije po osnovu invaliditeta zbog ograničavanja ili onemogućavanja uživanja biračkog prava, i koristimo priliku da pozovemo sve osobe s invaliditetom koje su juče ostvarile pravo glasa na nedostojanstven način ili su eventualno apstinirale zbog nepostojanja uslova da biraju, da nam se obrate zbog pravne zaštite i besplatnog pravnog zastupanja“, ističu iz ovih organizacija.

Kako navode, ko god činio većinu u budućem sazivu Parlamenta, i koji god format Vlade bio dogovoren, njihovi zahtjevi će ostati nepromijenjeni.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније