Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

03. 09. 2020. 14:33   >>  14:33 4

DPNCG

Mediji da ne krše Etički kodeks

Društvo profesionalnih novinara Crne Gore (DPNCG) najoštrije osuđuje pristrasno i neobjektivno izvještavanje pojedinih medija kojem, kako navode u saopštenju, svjedočimo posljednjih dana, a koje neminovno raspiruje nacionalnu i vjersku mržnju.

 

Posebno je nedopustivo objavljivanje neprovjerenih i netačnih informacija koje među građanima šire paniku, što nužno za posljedicu ima i pojavu govora mržnje u javnom prostoru, navodi se u saopštenju Društva profesionalnih novinara Crne Gore.

"Na medijima nije da utvrđuju razloge i motive događaja, poput pucnjave koja se juče dogodila u Nikšiću u kojoj je ranjena jedna osoba, ukoliko ih policija nije saopštila zvanično. Ako su u pitanju nezvanična saznanja iz policije mediji su dužni da se pozovu na izvor, što je i propisano Etičkim kodeksom novinara", navode u saopštenju.

Oni su istakli, da su na neprofesionalan način o tom događaju izvijestili pojedini mediji, a tekst su prenijeli neki od regionalnih medija.

"Nedopustivim smatramo uvođenje nacionalne simbolike i politike u izvještavanje o počiniocima krivičnih djela ili obračunima koji imaju kriminalnu pozadinu, dok nadležni organi ne iznesu zvaničan stav potkrijepljen dokazima koji potvrđuju te indicije," navodi se u saopštenju.

Novinari su dužni da izvještavaju poštujući profesionalne standarde, kako kažu u DPNCG, u skladu sa Etičkim kodeksom novinara, na način da služe isključivo interesima cijelog društva, a posebni senzibilitet i objektivnost moraju pokazati u kriznim vremenima.

"Ovu priliku koristimo i da sve učesnike javnog života pozovemo na suzdržanost i toleranciju tokom izazovnog perioda koji je pred nama, a medije da njeguju najviše profesionalne i etičke standarde", zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније