Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

04. 09. 2020. 13:01 >> 13:01
2

CEDEM SAOPŠTIO

Osuda šovinističkih poruka, naći počinioce

Centar za demokratiju i ljudska prava (CEDEM) osudio je šovinističke mržnje protiv manjinskih naroda u Crnoj Gori, i apelovao na nadležne da u najskorije vrijeme počinioce privedu pravdi.


"Poštovanje osnovnih ljudskih prava i zaštita nacionalnih manjina predstavljaju osnovne faktore stabilnosti i socio-ekonomski razvoj svake države. Princip poštovanja posebnosti unutar jedinstva i jedinstva unutar različitosti, definisan je na nivou Evropske unije kao jasan integracijski uslov, kroz koji se manifestuje stepen zaštite prava manjina i očuvanja njihovog identiteta, a samim tim i stepen razvijenosti demokratije u jednoj državi", navode iz CEDEM-a.

Crna Gora, podsjećaju, prema Ustavu predstavlja građansku i državu socijalne pravde, u kojoj žive različite etničke grupe karakteristične po svom identitetu, kulturi, religiji i umjetničkom nasleđu.

"Uprkos razlikama koje postoje između ovih etničkih grupa, te činjenici da nijedna etnička grupa ne čini većinu stanovništva, Crna Gora je razvila model koegzistencije zasnovan na opštoj međuetničkoj toleranciji i ustavnim garancijama zaštite prava manjina.
U izuzetno osjetljivom društveno-političkom ambijentu neophodno je da svi akteri prihvate odgovornost stvaranja društvene klime koja će sadašnje i buduće generacije osloboditi stigme vremena u kojem živimo i ulaganje odlučnijih napora ka poboljšanju međusobnih odnosa uz snažno osuđivanje i nepriklanjenje zločinačkoj i nehumanoj prošlosti", kazali su iz CEDEM-a.

Snažno se, kažu, zalažu za otvoreno, antifašističko i slobodno društvo, baš kao i u pravednu državu u kojoj će se bez izuzetka biti garantovana sigurnost i dostojanstvo svim njenim građanima.

"Stoga apelujemo na nadležne institucije na veću efikasnost i transparentnost u zaštiti bezbjednosti i imovine građana i Ustavom utvrđenih sloboda i prava, ali i preventivnog djelovanja, kako bi se pripadnici manjinskih naroda osjećali ravnopravno i bezbjedno, bez straha za svoje živote i imovinu", istakli su iz CEDEM-a.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније