Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.Mi. [ Mina ]

04. 09. 2020. 17:09 >> 17:12

MPRR

CG dio kampanje za suzbijanje afričke kuge svinja

Crna Gora biće dio kampanje podizanja svijesti i pomoći u zaustavljanju širenja afričke kuge svinja u jugoistočnoj Evropi, koju je pokrenula Evropska agencija za bezbjednost hrane (EFSA), saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.


Kampanja je, kako se navodi, usmjerena na zemlje koje je EFSA prošle godine identifikovala da čine „regiju zabrinutosti“ zbog njihove blizine zemljama u kojima je prisutna ta bolest.

„U skladu sa tim rizikom, kampanja se sprovodi u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Grčkoj, Kosovu, Sjevernoj Makedoniji, Srbiji, Sloveniji i Crnoj Gori“, kazali su iz Ministarstva.

Dodaje se da će kampanja dopuniti tekuće napore Evropske komisije (EK) i drugih međunarodnih organizacija koje se zalažu za iskorjenjivanje te bolesti u Evropi.

„Afrička kuga svinja je virusna bolest koja pogađa domaće i divlje svinje. Virus je bezopasan za ljude, ali je u mnogim zemljama prouzrokovao značajne ekonomske gubitke“, kazali su iz Ministarstva.

Prema njihovim riječima, trenutno ne postoji vakcina za tu bolest.

„Tako da pojava bolesti može zahtijevati ubijanje velikog broja svinja na farmama u pogođenim područjima“, naveli su iz Ministarstva.

Kampanja, kako se dodaje, ima za cilj podizanje svijesti i razumijevanje te bolesti u svih devet navedenih zemalja, a namijenjena je grupama ljudi i pojedincima koji dolaze u kontakt sa domaćim i divljim svinjama, poput držalaca svinja i lovaca.

"EFSA će sarađivati sa veterinarskim organizacijama, lovačkim i poljoprivrednim udruženjima, carininom, graničnom policijom, lokalnim samoupravama, turističkim organizacijama i putnicima“, kaže se u saopštenju.


Iz Ministarstva su naveli da su rano otkrivanje, prevencija i izvještavanje od suštinskog značaja za suzbijanje te bolesti, pa su i ključne poruke te kampanje.

„Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove sprovodi kampanju podizanja svijesti o afričkoj kugi svinja uz finansijsku podršku EK“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da Uprava, osim stalnog informisanja držalaca svinja, lovaca i ostalih subjekata važnih za prevenciju pojave te bolesti, obavještava javnost o svim rizicima i preventivnim mjerama.

„A dio te kampanje su bilbordi na cijeloj teritoriji Crne Gore, kao i animirani film koji se emituje na nacionalnoj i više lokalnih televizija“, zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније