Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

10. 09. 2020. 07:28   >>  17:37 23

ADŽIĆ

Obnova kapele na Lovćenu klasična zabluda

Za crnogoskog istoričara Novaka Adžića nerealna je najava mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija da će obnoviti kapelu Aleksandra Karađorđevića na Lovćenu.

To je, kako Adžić kaže za Antenu M, klasična zabluda i iluzija koje se ne može ostvariti.

"Mitropolit SPC u Crnoj Gori već 30-ak godina, otkad je zauzeo tu poziciju, najavljuje da se sa vrha Lovćena ukloni Njegošev mauzolej i vrati navodno Njegoševa kapela, a to je u stvari kapela koju je Aleksandar Karađorđević podigao 1925. i koja je predstavljala, kako je davno zapisao akademik istoričar dr Vladimir Dedijer, simbol uništenja nezavisne države Crne Gore, simbol svrgavanja dinastije Petrović-Njegoš i simbol ukidanja autokefalne Crnogorske crkve", rekao je Adžić.

Mitropolit, kako je rekao Adžić, već insistira "u kontinuitetu punih 30 godina da se to učini i to je na fonu, odnosno na liniji svetosavske klerikalno-velikosrpske ideologije i politike".

"Duboko sam ubijeđen da je ta ideja i u postojećim okolnostima nerealna pored toga što je istorijski neutemeljena i mislim da je u Crnoj Gori dovoljno jaka građanska demokratska svijest da se to ni u budućnosti ne može dogoditi. Nije se dogodilo ni u teškim i krvavim 90-im godinama, a još manje mislim, koliko god, insistirala velikosrpska politika i njeni protagonisti da se to može dogoditi danas ili sjutra", kazao je Adžić.

Komentarišiću najavu Amfilohija, Adžić kaže da je u pitanju klasičan politički cilj.

Ne radi se ovdje o obnavljaju Njegoševe kapele, već  zagovornici Sprske crkve permanentno traže da se vrati simbol svega onoga što je negiralo Crnu Goru, dodaje Adžić.

"To nije Njegoševa kapela, jer Njegoš je podigao sasvim drugu 1846. i ona bila je posvećena Svetom Petru Cetinjskom. Tokom rata Crne Gore sa Austrougarskom mornarhijom 1916. ta kapela je bila oštećena, ali ona se mogla popraviti, obnoviti, međutim Aleksandar Karađorđević je donio odluku i vlasti koje su bile u njegovoj službi da se ta kapela do temelja sruši i sahrani, podigne nova kapela koja je uslovno rečeno, otvorena i na dan rođenja sina Aleksandra Karađorđevića i koja predstavlja simbol pobjede dinastije Karađorđevića nad dinastijom Petrović.. Predstavlja simbol asimilacije i osvajanja Crne Gore koje se dogodilo poslije 1918, što je na taj način personifikovano Aleksandrovim zauzimanjem Lovćena 1925. podizanjem te kapele. Zagovornici Srpske crkve i oni koji su još 1990. objavili pamflet knjigu 'Vapaj Lovćena' traže da se vrati simbol svega onoga što je negiralo Crnu Goru", podsjeća i pojašnjava Adžić.

 

Пратите нас на

Коментари23

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније