Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

11. 09. 2020. 14:29 >> 14:31
56

SLJEDEĆE GODINE

Amfilohije bi da gradi hram na Cetinju

Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije kazao je da je sljedeće godine predviđena izgradnja sabornog hrama Svete Trojice na Cetinju, te da se nada da će u njemu biti pohranjene tri relikvije, od kojih je jedna ikona Bogorodice Filermose, koja se nalazi u Narodnom muzeju Crne Gore.

 

On je, prilikom službe u crkvi posvećenoj Svetom Jovanu Krstitelju kod Nikšića, podsjetio da su poslije bombardovanja Beograda, 6. aprila 1941. godine, Petar Drugi Karađorđević i Patrijarh srpski Gavrilo prenijeli i tajno pohranili u manastiru Ostrog svetinje: ruku Svetoga Jovana Krstitelja, zajedno sa djelom Časnog krsta, koje se danas nalaze u Cetinjskom manastiru, i ikonom Majke Božje Filerimske, koja se nalazi u Muzeju Crne Gore na Cetinju.

Amfilohije je, kako je navedeno na sajtu MCP, izrazio nadu da će se i ikona vratiti crkvi i da će te tri svehrišćanske svetinje biti pohranjene u Saborni hram Svete Trojice, koji je predviđen da se gradi iznad Cetinjskog manastira.

“Hram Svete Trojice je započet da se gradi prilikom krunisanja kralja Nikole 1910. godine i kamen temeljac se čuva kod mene u kabinetu na Cetinju. Na tom kamenu temeljcu piše: Ovaj hram se podiže u vrijeme kralja Nikole, podiže ga car Nikolaj Drugi, avgusta 1910, godine. Ja se u Boga nadam da ćemo iduće godine početi da gradimo hram, da ćemo položiti taj kamen temeljac u slavu Božiju – Svete Trojice, i u čast Carskih strastoterpaca Romanovih, koji su takođe mučenički, kao i Sv. Jovan Krstitelj, postradali 1918. godine”, naveo je Amfilohije.

Mitropolit zaporoški Luka iz Ukrajine, koji je prisustvovao službi, kazao je da je Amfilohijev glas na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori bio odlučujući jer ga je čuo "narod božiji".

"Mi se saosjećamo sa vama jer sve što vi proživljavate i doživljavate u Crnoj Gori i mi doživljavamo od strane naših vlasti. Nevjerujući čovjek će da sjedne i plače, a vjerujući će uvijek da se moli Bogu i jedni za druge. Vi ste prije izbora u Crnoj Gori rekli da za svoje 82 godine niste izlazili na izbore, ali da sada izlazite i pozvali sve da izađu. I vaš glas je bio odlučujući jer ga je čuo narod Božiji", kazao je mitropolit Luka.

Пратите нас на

Коментари56

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније