Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

15. 09. 2020. 11:23   >>  12:02 2

SNP

Tri maske nositi u školu, drzak predlog

Socijalistička narodna partija Crne Gore (SNP) traži od Ministarstva prosvjete da se što prije odredi prema peticiji koju je potpisalo preko hiljadu roditelja, kojom traže da se ukine obavezno nošenje maski u učionicama. U aktuelnoj ekonomskoj situaciji, odnosno krizi koja potresa Crnu Goru, tražiti od roditelja da djeci obezbijede nošenje tri maske u školu svakog dana, smatramo neodrživim, pa čak i drskim predlogom, kazali su iz SNP-a.

"Do početka školske godine ostalo je svega dvije sedmice, a Ministarstvo prosvjete ne pronalazi način da se izbori sa aktuelnim problemima. Otkad je njegova partija na izborima prošla kao bosa po trnju, Damir Šehović se očigledno ne bavi svojim poslom", kazali su iz SNP-a.

U toj partiji su saglasni sa predlogom roditelja da učenici nose maske samo do ulaza u učionicu, a zatim da ih skidaju.

"Uz obezbjeđenje neophodne distance između klupa, kao i adekvatnu higijenu, smatramo da bi se omogućila dovoljna prevencija i da bi se moglo stvoriti okruženje sigurno za boravak djece u školama", navodi se u saopštenju.

Iz SNP-a ukazuju da brojni stručnjaci upozoravaju da će djeca koja nose maske nekoliko sati biti izložena stresu, opterećenju, ali i nepotrebnom strahu.

"Prema naučnim dokazima, nošenje maski izaziva niz psiholoških posledica na rast i sazrijevanje djeteta, socijalizacije i osjećaja bliskosti sa drugom djecom. Takođe, vlažne maske izazivaju porast bakterija i postepeno trovanje organizma toksinima. U aktuelnoj ekonomskoj situaciji, odnosno krizi koja potresa Crnu Goru, tražiti od roditelja da djeci obezbijede nošenje tri maske u školu svakog dana, smatramo neodrživim, pa čak i drskim predlogom. Podsjećamo da je prošle godine školu pohađalo oko 95.500 osnovaca i srednjoškolaca", kazali su.

Priličnu konfuziju, kažu, izaziva i odluka da dio učenika pohađa nastavu u školama, dok će drugi dio to činiti onlajn.

"SNP CG ukazuje i na to da je neophodno da škole obezbijede tehničku podršku kao što su telefoni, tableti, laptopovi i internet, jer postoji veliki broj porodica sa više djece, pa ne mogu svi pratiti nastavu sa jednog uređaja. SNP CG traži od nadležnih iz ovog resora da što prije izađu sa održivim rješenjima koja će ići u korist djece i roditelja, kako bismo školsku godinu otpočeli na najbolji i najsigurniji mogući način", zaključuju iz SNP-a.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније