Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ PR centar ]

17. 09. 2020. 10:55   >>  10:56

PROJEKAT CG I BIH

Da se čuje i glas žena sa iskustvom nasilja

U okviru projekta "Glasovima žena protiv rodno zasnovanog nasilja" 20 žena iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine (BiH) prenijeće iskustvo koje su imale sa nasiljem kroz fotografije, koje će biti predstavljene na prvoj izložbi tog tipa u ove dvije države.

Izvršna koordinatorka SOS telefona Nikšić Nataša Međedović, podsjetila je, na pres konferenciji povodom početka regionalnog projekta, da su Crna Gora i BiH potpisale i ratifikovale Istanbulsku konvenciju, ističući da je primjena zakona i standarda na polju rodno zasnovanog nasilja još uvijek slaba.

"Stoga ovim projektom pod nazivom 'Glasovima žena protiv rodno zasnovanog nasilja' želimo da doprinesemo javnom dijalogu za snažnije suzbijanje rodno zasnovanog nasilja. Projektna zamisao je da to uradimo tako što ćemo osnažiti najmanje 20 žena sa iskustvom nasilja iz Crne Gore i BiH da se njihov glas protiv nasilja snažnije čuje“, istakla je Međedović.

Prema njenim riječima, osnaživanje žena sa iskustvom nasilja biće posignuto kroz takozvanu "photo voices“ metodologiju "i to kroz radionice na kojima će se žene sa iskustvom nasilja sastajati tokom više sedmica kako bi razgovarale i reflektovale svoja zajednička iskustva i probleme“.

"Učesnice 'photo voices' radionica biće žene sa iskustvom nasilja koje borave ili su boravile u skloništima koje vodi SOS Nikšić i Žena BiH. U skloništima za žene sa iskustvom nasilja, koje vode partnerske organizacije, godišnje bude smješteno oko 120 žena i djece“, navela je Međedović.

Ona je kazala da, osim potrebe za sigurnim i bezbijednim mjestom, žene sa iskustvom nasilja koje borave u skloništima, imaju potrebu za podrškom i osnaživanjem kako bi izašle iz nasilja i nastavile "normalan“ život bez nasilja.

"Ključni problemi koje su identifikovale žene sa iskustvom nasilja, a koje borave u našim skloništima, su osjećaj usamljenosti, siromaštva i izolacije, kao i prepreke u pristupu pravdi, obrazovanju i radu kada je u pitanju njihova sposobnosti da se oporave i počnu život bez nasilja“, rekla je Međedović.

Glavne teme radionica biće nasilje u porodici, prava, povjerenje u institucije, osjećaj izolacije, kao i uticaj nasilja u porodici na fizičko i mentalno zdravlje žena i djece sa iskustvom nasilja“, navela je Međedović.

Sve radionice, svaka fotografija i tekst, kako je istakla, biće urađeni i zabilježeni u skladu sa etičkim vodičem.

"Ukoliko to ne žele, žene sa iskustvom nasilja neće morati da koriste svoja lična imena, već nadimke ili pseudonime kako bi izbjegle dodatno izazivanje stigme i izolacije u društvu. Nakon radionica, izložbe sa fotografijama će biti organizovane u obje zemlje. Izložbe će biti otvorene za javnost sa jasno definisanim kalendarom otvaranja“, kazala je Međedović.

Na kraju, od izabranih fotografija, kako je pojasnila, biće izrađeni bilbordi i razglednice koje će biti adresirane svim donosiocima odluka i predstavnicima relevantnih institucija u obje zemlje.

"Kroz izložbe i razglednice glas žena sa iskustvom nasilja će brže doprijeti do donosioca odluka, 'natjeraće' donosioce odluka da na porodično nasilje gledaju 'očima žena koje su preživjele nasilje'. Naša pretpostavka je da će sve ovo doprinijeti da se države i lokalne zajednice više uključe u rješavanje problema rodno zasnovanog nasilja i zaštite žena i djecu sa iskustvom nasilja“, navela je Međedović.

Prema njenim riječima, projektom žele da osnaže žene sa iskustvom nasilja da izađu iz uloge "žrtve“ i postanu "kreatorke“ odluka o njihovom životu izvan nasilja.

Projekat, čija je vrijednost 35,9 hiljada eura, biće realizovan u periodu od sedam mjeseci.

Projekt menadžerka SOS telefona Nikšić, Nina Bošković saopštila je da je ključna snaga projekta ili noseći stub projektne ideje partnerstvo dvije ženske organizacije, SOS Nikšić i Žena BiH.

"Žena BiH je po svojim principima, pristupima u radu i ciljevima nama vrlo srodna saveznica. Za 25 godina djelovanja Žena BiH se razvila u prepoznatljivog aktera koji pruža podršku ženama i djeci žrtvama nasilja. Svojim zagovaranjima, kampanjama i edukacijama uspostavili su efikasniji sistem prevencije i zaštite djece i mladih od nasilja, te značajno podigli svijest građana“, navela je Bošković.

Projekat se realizuje u okviru zajedničkog regionalnog programa "Dijalog za budućnost: unapređenje dijaloga i društvene kohezije u, i između, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije" koju sprovodi UNDP, UNICEF i UNESCO, a finansira ga Fond UN-a za izgradnju mira (UN PBF).

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније