Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

17. 09. 2020. 19:15   >>  19:13 4

DNPCG

"Zaustaviti prijetnje i uvrede novinarima"

Društvo profesionalnih novinara saopštilo je da osuđuje medijski linč kojem je izložena koleginica Duška Pejović nakon sinoćnjeg intervjua sa nosiocem liste "Crno na bijelo" Dritanom Abazovićem. Pozivali su nadležne institucije, ali i predstavnike nove parlamentarne većine, da odmah reaguju i zaustave prijetnje i uvrede.

 

"Na račun koleginice Pejović upućene su besprizorne prijetnje i uvrede na ličnom i profesionalnom planu, i to na društvenim mrežama, srbijanskim tabloidima i portalu koji je blizak jednoj od partija koje čine novu parlamentarnu većinu", navodi se u saopštenju DPNCG..

Kako su istakli, komentari na tom portalu direktno ugrožavaju bezbjednost i lični integritet koleginice Pejović.

"Podsjećamo koliko je nerješeno takvih napada na novinare i koliko je opasno voditi hajku protiv pojedinih medija ili novinara. U tome ne smije niko biti izuzetak, dosadašnja ili nova vlast", istakli su oni.

Posebno je opasno, ističu iz Društva profesionalnih novinara, kada se u to uključuju portal iz druge države koji u ume tamnošnje vlasti vode hajku i protiv kolega u Srbiji koji kritički izvještavaju.

"Nezamislivo je u državi koja promoviše slobodu izražavanja na ovaj način reagovati jer se nekome ne dopada kakva pitanja postavlja novinar".

Pozivali su nadležne institucije, ali i predstavnike nove parlamentarne većine, da odmah reaguju i zaustave prijetnje i uvrede.

"Oni su dužni da upravo svojim ponašanjem pokažu da razumiju pravo novinara da u ime javnosti postavljaju pitanja koja se njima možda ne dopadaju, u vrijeme i na način koji im se takođe ne mora nužno dopadati", zaključuje se u saopštenju.

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније