Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

18. 09. 2020. 15:38 >> 15:38
1

MEDIA CENTAR

Hitno izmijeniti medijsku politiku u CG

Media centar pozvao je novu skupštinsku većinu i sve relevantne društvene aktere da započnu proces izmjene medijske politike u Crnoj Gori, koja će afirmisati novinarstvo kao posao u službi javnog interesa.

 

Media centar se oglasio povodom javnih sporenja oko načina na koji je novinarka RTCG Duška Pejović intervjuisala lidera URA i koalicije Crno na bijelo Dritana Abazovića, čime su se se, kako kažu, aktuelizovala pitanja uloge medija u demokratskom društvu, a posebno uloge RTCG, kao nacionalnog javnog medijskog servisa.

"Podsjećamo na to da je Crna Gora na 105. mjestu na listi nevladine organizacije ‘Reporteri bez granica’ u njihovom najnovijem izvještaju o slobodi medija, i da se nalazi između dvije afričke države, Mozambika i Angole. To je za jednu stepenicu lošija pozicija od one na kojoj je bila prije četiri godine, kada je počeo mandat odlazećoj Vladi. Ministarstvo kulture, na čelu sa ministrom Aleksandrom Bogdanovićem i direktorom Direktorata za medije Željkom Rutovićem, bilo je najveća prepreka da se okruženje za rad medija u Crnoj Gori učini slobodnim i sigurnim. Zahvaljujući rigidnom stavu Ministarstva kulture prema suštinskim inicijativama i predozima NVO, stanje medijskih sloboda se pogoršalo. Zahvaljujući lošim zakonskim rješenjima koje je upravo predložilo Ministartvo kulture, RTCG je i dalje zarobljena, kao i Agencija za elektronske medije, koja bi morala osigurati primjenu zakonskih rješenja i funkcionalnost tržišta elektronskih medija", ističe se u saopštenju Media centra.

Kako dodaju, nova skupštinska većina može započeti proces izmjene medijskih zakona odmah nakon konsituisanja najavljenog za sljedeću nedjelju, ne čekajući formiranje nove Vlade i vjerovatne promjene u Direktoratu za medije. Izmjenama Zakona o RTCG se moraju stvoriti uslovi za izbor samostalnog i odgovornog Savjeta nacionalnog medijskog servisa, koji će kasnije moći da izabere profesionalni menadžment. Sa novim Savjetom i menadžmentom biće stvoreni uslovi da novinari rade svoj posao bez pritisaka, pa će biti i manje profesionalnih propusta.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније