Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

20. 09. 2020. 07:47 >> 07:47
2

U NEDAJNU

Uskoro otkrivanje spomenika Vidoju Žarkoviću

U pivskom selu Nedajno već je završeno spomen-obilježje Vidoju Žarkoviću iako je rok za izgradnju bio decembar ove godine.

Inicijativu da taj zaslužni Pivljanin u svom rodnom selu dobije obilježje pokrenula je organizacija SUBNOR-a i antifašista Crne Gore koja je za te potrebe i obezbijedila sredstva.

Saglasnost je dobijena od Vlade, a zbog epidemije virusa korona tek je prije nekoliko dana, 17. septembra, na sjednici Skupštine opštine Plužine usvojena odluka o podizanju pomenutog spomen-obilježja čije svečano otvaranje trebalo bi da bude 29. septembra, na dan kada je Žarković prije dvadeset godina preminuo u Parizu.

Spomen -obilježje u Nedaju zauzima parcelu od ukupno 100 metara kvadratnih, sagrađeno je od bijelog kamena, sastoji se od „guvna” u čijem centru je postavljen spomenik visine 160 centimetara sa Žarkovićevim likom u bronzi. Na spomenik sa obje strane latinični su natpisi.

Vidoje Žarković se četrnaest godina priključio Narodno-oslobodilačkoj borbi (HOB), a po završetku Drugog svjetskog rata obavljao je niz važnih državnih funkcija tadašnje Jugoslavije i Crne Gore. Bio je admiral JNA, nosilac je Partizanske spomenice 1941. godine, a tokom rata i poslije dobitnik je brojnih ordena i priznanja.

Zaslužan je i za poslijeratni razvoj opštine Plužine jer se zalagao za projekte poput HE „Piva”, otvaranje sada već godinama pod katancem Fabrike elektrod a, te izgradnju i rekonstrukciju puteva, elektrifikaciju svih sela u Pivi.

“Sve su to zasluge Žarkovića. Nije on mrtav kriv što mi danas u Pivi nemamo pilanu, što smo istopili gatere i brente, što su zatvorili Fabriku elektroda, što nemamo stočarsku farmu. Imamo pomalo još struje, imamo elektranu, imamo tu magistralu da se vozimo od Šćepan Polja do Nikšića pa dalje”, istakao je na sjednici lokalnog parlamenta odbornik Komunista Mirko Vuković.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније