Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

21. 09. 2020. 09:06   >>  09:08

PREPORUKA CDPR-a

Najmanje dva obroka ribe svake nedjelje

Iz Crnogorskog društva za borbu protiv raka (CDPR) ističu da je riblje meso jedna od najvažnijih i najzdravijih namirnica u prehrani čovjeka, stoga reporučuju da budu najmanje dva obroka ribe svake nedjelje. ZU DZ Rožaje poklonila je direktoru CDPR-a, dr Jahu Pepiću, korisni edukativni materijal „Riba - hrana i lijek” za pacijente, stoga, ističu neka osnovna obavještenja o sastavu mesa riba, načinima pripreme za jelo i bolestima koje sprečava ishrana bogata ribom.

''Materijal nudi osnovna obavještenja i naznake o sastavu  mesa riba, vitaminima i sastojcima koje sadrži, sastavu ribljeg ulja, kao i u čemu pomažu esencijalne masne kiseline koje su takođe u velikoj mjeri prisutne u ribi i ribljem ulju'', kazali su CDPR-a.

U brošuri je, kažu, ukratko data podjela riba na morske i slatkovodne, od kojih se morske dijele na plavu i bijelu ribu, a slatkovodne na šaranske i pastrmske vrste. 

''Navedene su i neke od osobina mesa riba, kao što je da energetska vrijednost ribljeg mesa iznosi od 320 do 920 džula na 100 grama ribe, da vode u mesu ribe ima 80 %, a bjelančevina između 16 i 20 %. Isto tako riblje meso je bogato vitaminima A i D, od mineralnih tvari najviše sadrži fosfor, kalcijum i magnezijum, a od mikroelemenata jod, željezo i bakar'', kažu iz CDPR-a.

Objašnjavaju da se riblje meso u organizmu svari za otprilike tri sata, a meso goveda za deset i više sati.

''Tako kod naroda koji konzumiraju veliku količinu ribe u svojoj ishrani (Mediteranci, Eskimi i Japanci) smanjena je stopa obolijevanja od kancera, dijabetesa i srčanih oboljenja'', poručuju iz CDPR-a.

Stoga, njihova preporuka je da budu najmanje dva obroka ribe svake nedjelje, jer je riblje meso jedna od najvažnijih i najzdravijih
namirnica u prehrani čovjeka.

''Iz gore navedenih razloga brošura je štampana da istovremeno posluži pacijentima koji već imaju nekih problema, ali i da bi djelovala preventivno na sve u borbi protiv raznih bolesti, među kojima su svakako najteže kancer i bolesti srca i krvnih sudova'', zaključuju u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније